2024. április 29. - Péter

Támadnak a katicák!

Ázsiai katicabogarak okoznak fejfájást a környezetvédőknek és a tudósoknak Franciaország északi és keleti részén. A "Harmonia axyridis" névre hallgató faj a szabad természetben 2004 óta van jelen Franciaországban, az első példányokat Belgiumban találták 2
2007. október 16. kedd 09:26 - Hírextra

Vincent Ternois biológus alapított egy "állandó megfigyelőállomást", ahol az ázsiai katicabogár franciaországi terjeszkedését egy internetes térképen követi nyomon. A telefonja állandóan csörög, minduntalan érkeznek a jelentések újabb és újabb inváziókról.

Ternois szerint a bogárka igencsak falánk - nem csupán a levéltetvek szerepelnek étlapján, hanem mindenféle más rovar, pete és lárva is. Ezáltal egyre több őshonos fajt szorít ki élőhelyéről.
A borászoknak is gondot jelent a bogárinvázió - a katicák előszeretettel rejtőznek el az érett szőlőszemek közt, és így belekerülnek a présbe is. Ezzel pedig egy jó termést tönkre is tehetnek - ugyanis az ízük keserű. Ennek köszönhetik azt is, hogy nemigen akad természetes ellenségük - és így egyre jobban elterjednek.

A "Harmonia axyridis" nem mindig volt hívatlan vendég Franciaországban: 1982-ben még az állami mezőgazdasági kutatóintézet importálta Kínából egy kísérlet céljából, a rettegett levéltetvek természetes ellenségeként. 1995-től a francia Biotop cég hozta forgalomba, amíg 2000-ben, pontosan a terjeszkedés veszélye miatt felhagytak ezzel. Azóta egy genetikailag módosított, szárny nélküli változatot kínálnak a termelőknek, ezzel szándékozván meggátolni a "túltengést".

Ternois viszont ezzel nem látja megoldottnak a problémát - ugyanis ha egy szárnyatlan egyed kereszteződik egy szárnyassal, az utód újra röpképes lesz. A biológus annak az aggodalmának adott hangot, hogy "semmi sem fogja tudni megállítani ezeket a bogarakat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását