2024. május 2. - Zsigmond

Régi motoros a gyorshajtó patrónusa

Már 1992 óta teljesít vezényléssel szolgálatot a gazdasági tárcánál az az ezredes, aki a szaktárca államtitkárának érdekében megpróbálta a rendőrséget rávenni: vegyék ki a rendszerből Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtását. Az ügyben a Budapesti Katona
2007. október 16. kedd 19:57 - Hírextra
Bocskai Istvánnak, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének keddi közleménye szerint a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az állomány tagja – beleegyezésével – más szervezetnél (központi és helyi közigazgatási szerv) is teljesíthet szolgálatot.

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium állományából jelenleg 92 személy (75 tiszt és 17 tiszthelyettes) teljesít szolgálatot más szerveknél.

Azokban az esetekben kerül sor ilyen vezénylésekre, amikor más ágazat egyes beosztásai honvédelmi szakértelmet kívánnak meg. Mindehhez a honvédelmi miniszter és az érintett szerv vezetőjének megállapodása szükséges.

A szóvivő a közleményben hangsúlyozta, hogy a vezényelt katonák feladatát minden esetben az adott közigazgatási szerv illetékes vezetője határozza meg, velük szemben utasítási jogkörrel is ő rendelkezik.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon kívül a megyei bíróságok Katonai Tanácsain, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban, a Külügyminisztériumban, a Kincstári Vagyonigazgatóságon, a Nemzetközi Közlekedési Hatóságnál és a Hungarocontroll Magyar Légiforgalmi Szolgálatnál is dolgoznak katonák.

Ezeken kívül a Nemzetbiztonsági Felügyeletet, valamint a HM alapítású közhasznú társaságokat említette a szóvivő.

A vezényelt katonák pontos beosztását és illetményét mindig az adott szerv állapítja meg (és fizeti ki) úgy, hogy köztisztviselőként besorolja az érintetteket. Fizetésük semmiképpen sem lehet kevesebb annál az illetménynél, amelyet rendfokozatuknak és beosztásuknak megfelelően a honvédelmi tárcától kapnának.

Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője kedden délután az MTI érdeklődésére közölte, hogy az ügy iratai még nem érkeztek meg a Budapesti Katonai Ügyészségre. A szóvivőt azért kérdezte a távirati iroda, mert a Magyar Nemzet című napilap szerint hétfőn a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészség a Budapesti Katonai Ügyészségre küldte az ügyet.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter múlt hét szerdán azonnali hatállyal felmentette a minisztérium főügyeletesét, aki hatáskörét túllépve próbált közbenjárni Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtása ügyében.

A szaktárca aznapi közleménye szerint "a minisztérium szerda délelőtt lefolytatott vizsgálata során a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve, kérés és felhatalmazás nélkül kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál".

A GKM államtitkárát múlt hétfőn este Szentendrén gyorshajtás miatt igazoltatta a rendőrség.
A közlemény kiemeli: Garamhegyi Ábel - mivel hivatali gépkocsijával követte el a szabálysértést - a történteket jelezte a GKM főügyeletén, de semmilyen utasítást nem adott arra, hogy az ügyében a GKM főügyeletese járjon el a rendőrségnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását