2024. május 19. - Ivó, Milán

Moldáv terveket dédelget a kormányfő

Magyar cégek is bekapcsolódnának a moldovai privatizációba, a cél az, hogy minél több magyar befektetés érkezzen Moldovába - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt moldovai partnerével.
2007. október 16. kedd 18:13 - Hírextra
"Néhány tucatnyi vállalat az, amely ma Moldovában aktív szerepet és növekvő szerepet keres. Az a célunk, hogy ezek száma és jelenlétének intenzitása növekedjen. Készek vagyunk bekapcsolódni a moldovai privatizációs folyamatba" - mondta Gyurcsány Ferenc a keddi sajtóértekezleten. A magyar kormányfő hozzátette: a két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelenleg messze elmaradnak a politikai együttműködéstől.

A magyar kormányfő elmondta: már ma is jelen vannak magyar cégek a moldovai élelmiszeriparban, a gépgyártásban, a gyógyszeriparban és a bankszektorban.

Vasile Tarlev is úgy vélte, hogy az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, könnyűiparban, az informatikában és a gyógyszeriparban is részt vehetnének magyar vállalatok. Emellett az út- és vasútépítés területén, valamint a bankszektorban is várják a magyar cégeket - tette hozzá.

A moldovai miniszterelnök elmondta: országának rendkívül jó a földrajzi elhelyezkedése, jó kapcsolataik vannak az EU-val és a FÁK-tagállamaival is. A moldáv kormány a közelmúltban adóamnesztiát hirdetett: a jogi személyeknek nulla százalékos a személyi jövedelemadó kulcsa, több vámszabad terület is működik az országban, valamint megteremtették az ipari parkok alakulásának feltételeit - tette hozzá.

Vasile Tarlev hangsúlyozta, hogy Moldova fő célja az európai integráció.

Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország nyitottan figyeli a moldovai erőfeszítéseket. Ugyanakkor már a nyugat-balkáni országok integrációjának kapcsán is időnként kérdések merülnek fel az Európai Unióban - tette hozzá.

A kormányfő kiemelte, hogy Moldova jövőre stratégiai partnere lesz Magyarországnak a Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési programjában, így minden korábbinál nagyobb magyar fejlesztési források állnak majd rendelkezésre.

A miniszterelnöki találkozót követően négy kétoldalú együttműködési megállapodást írtak alá. A kormányközi szerződés mellett gazdasági, vámügyi és katonai térképészeti megállapodást is kötött Magyarország és Moldova.

Vasile Tarlev egynapos budapesti látogatásán találkozik Göncz Kinga külügyminiszterrel és Szili Katalin házelnökkel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását