2023. december 2. - Melinda, Vivien

Ha kezeljük a stresszt, múlik az allergia

Stresszkezelő tréninget ajánlanak fel a Budai Allergiaközpontban azoknak az allergiásoknak, akiknél azt tapasztalják, hogy a stressz oka lehet állapotuk romlásának.
2007. október 16. kedd 12:16 - Hírextra

Számos korábbi vizsgálat igazolta, hogy az allergia több más betegséggel együtt a pszichoszomatikus betegségek csoportjába tartozik, vagyis az aktuális lelkiállapot esetenként jelentős mértékben befolyásolhatja az allergiás tünetek súlyosságát.

"Azt tapasztaltam, hogy a már kezelt allergiás betegeknél az új, súlyosabb tünet megjelenése hátterében gyakran munkahelyi, családi konfliktus áll. Az allergiaközpontban az a célunk, hogy minden problémára megoldást kínáljunk, ami az allergiás betegségével kapcsolatos és segíti őt a gyógyulásban, ezért kezdtünk el foglalkozni az allergiának ezzel a vonatkozásával is" - mondta az MTI-nek Balogh Katalin allergológus.

A betegekkel, akiknél felmerül a gyanú, hogy a stressz hozzájárulhat tüneteik súlyosbodásához egy kérdőívet töltetnek ki.

"Elsősorban a stressz mértékét és az azzal való megküzdés módját vizsgáljuk. A teszt 66 kérdésből áll. A kérdések azokra az érzésekre és gondolatokra vonatkoznak, amelyek a teszt kitöltőjét egy megelőző időszakban jellemezték. A kiértékeléskor az illető stressz-szintjét, a stresszhelyzettel való alkalmazkodását és hangulati jellemzőit, illetve az ezek közötti összefüggéseket tudjuk megállapítani" - fogalmazott Tóth Krisztina pszichológus.

A stresszkezelő tréninget azoknak ajánlják, akik úgy érzik, hogy nehézséget okoz számukra a stresszhelyzetek megoldása, a leghétköznapibb problémán is sokáig elidőznek, mielőtt dönteni tudnának, vagy gyakran érzik azt, hogy nem az ő szándékaik szerint alakulnak a dolgok és érzelmileg nehezen tudnak ezen túllépni.

A pszichológus szerint a tréning abban segít, hogy a résztvevők el tudják dönteni, mikor érdemes egy stresszhelyzettel aktívan megküzdeni, illetve visszavonulni. Javaslatot tesz arra, ha eldöntötték melyik utat választják, akkor mit és hogyan tegyenek. Megismertet továbbá relaxációs technikákkal és olyan kommunikációs készségekkel, amelyekkel eredményesebben működtethetik kapcsolataikat. A feszültséglevezető technikák segítségével pedig megóvhatják szervezetüket a felgyülemlő stressz okozta károsodásoktól.

"Feladataink, problémáink sikeres elintézése, megoldása energetizál, jó hatással van testi és lelkiállapotunkra, kevésbé leszünk fogékonyak a környezet károsító hatásaira, a betegségekre" - vélekedett Tóth Krisztina.

A kérdőívet nemcsak orvosi javaslatra tölthetik ki az allergiások, bárki elkérheti a recepción. Válaszadás után ugyanide kell visszaküldeni. A kiértékelésre és az esetleges további teendők áttekintésére előjegyzés után, a pszichológussal történő személyes megbeszélésen kerül sor - tette hozzá Balogh Katalin.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását