2024. május 3. - Tímea, Irma

Helybeli mellrákszűrés öt hónapon keresztül

Február elejétől öt hónapon át helyben végez mellrákszűrést Csongrád és Békés megye 21 kistelepülésén az Egészséges Vásárhelyért Program (EVP) szűrőbusza; a vizsgálatra csaknem kétezer-négyszáz 45 és 65 év közötti nőtt hívnak be - tájékoztatta az MTI-t Gö
2009. január 23. péntek 13:07 - Hírextra
A 2008 áprilisában elindított EVP a Magyar Rákellenes Ligától kapott működtetésre egy mintegy 60 millió forintos értékű mammográfiás szűrőbuszt - mondta a sajtóreferens.

Az elmúlt nyolc hónapban a buszon összesen 686 szűrést végeztek el, s a megjelentek közül 53 nőt kellett visszahívni további vizsgálatokra. A szűrésen a behívottak 29,11 százaléka jelent meg.

Az EVP az Egészségügyi Minisztérium pályázatán nyert 9 millió forintnyi támogatást arra, hogy a Délkelet-Magyarország kistelepülésein élők számára javítsa a vizsgálathoz való hozzáférést és növelje az átszűrtség arányát - tudatta Göbl Vilmos.

A sajtóreferens elmondta, február 1-je és június 30-a között Csongrád és Békés megye 21 kistelepülésére összesen 61 alkalommal látogat el a szűrőbusz, a vizsgálatokra a tisztiorvosi szolgálat által összeállított lista alapján 2387 főt hívnak be.

Magyarországon minden negyedik haláleset daganatos megbetegedés következménye, a magyarországi daganatos halálozás a 65 év alatti népességben az EU ugyanilyen korú halálozásának kétszerese.

Az emlőrák a tüdőrák után a második leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon. Bár az emlőrák halálozás 2000 óta csökkenő tendenciát mutat hazánkban, még mindig jelentősen meghaladja az Európai Unió átlagát.

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják be ingyenes emlőszűrésre. A mammográfiával végzett szűrővizsgálat jelentősen, közel harmadával csökkenti az emlőrákból eredő halálozást, és a rendszeres mammográfiás emlőszűréssel az emlőrákok 70 százaléka idejében felismerhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását