2024. március 29. - Auguszta

Egyházat a kórházba!

Az egyház kezében hivatalosan nincs kórház, az viszont reális célkitűzés lehet, hogy minden ilyen intézményben valósuljon meg az egyházi jelenlét - erről Beer Miklós váci megyéspüspök beszélt kedden az MTI-nek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a F
2007. október 16. kedd 16:15 - Hírextra
A jelenlét a betegek kísérését, a házi gondozást és a lelki ápolást jelenti, de áttételesen még az ifjúság szemléletének megváltoztatása is ide tartozik - mutatott rá a püspök.

Hangsúlyozta: egyházmegyéjükben arra büszkék, hogy az itt található 14 kórházban mindenhol van állandó, főállású lelki gondozójuk, akik mögött önkéntes beteglátogatók állnak.

Megemlítette, hogy az egyház kezében országos szinten hivatalosan viszont nincs kórház, mindössze kettőt működtet egyházi kötődésű szervezet: az egyiket a ferencesek, a másikat a Máltai Lovagrend tartja fenn.

A püspök úgy látja, hogy Magyarországon rendezetlen a kórházak helyzete, fenntartásuk egyre nehezebb, amit az ágyszámcsökkentések és az alkalmazottak alacsony megbecsültsége is mutat.
Elmondta, hogy az egészségügyhöz szervesen kapcsolódó karitatív tevékenységre is nagy hangsúlyt fektetnek, amit a Szent Erzsébet-év még jobban előtérbe állított. Ennek eredményeként gomba módra szaporodnak a váci egyházmegyében a karitászcsoportok, amelyek nemcsak a hajléktalanoknak visznek élelmet és ruhát, hanem a nagycsaládosok felkarolásában és gyermekprogramok szervezésében is élen járnak - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a november 19-én véget érő Szent Erzsébet-év alkalmából országos gyűjtést szervez a Karitász, amelyet egyházmegyénként hirdetnek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását