2024. május 4. - Mónika, Flórián

Cigányútra ment a first lady

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat munkájával, valamint a cigányság képzésével és egészségügyi helyzetének javításával kapcsolatos programokkal ismerkedett kedden Nagykanizsán Dobrev Klára.
2007. október 16. kedd 17:40 - Hírextra
"Nemcsak Magyarországon, hanem mindenhol a világon a szegénység és a betegség kéz a kézben jár, márpedig a szegénység és a munkanélküliség is kéz a kézben jár. Abban a pillanatban, ha egy gyereknek szakmát, érettségit adunk a kezébe, lehetőséget, hogy munkája legyen, nagyon sokat tettünk az egészsége érdekében is" - mondta a miniszterelnök felesége a roma nők egészségügyi helyzetéről szóló nagykanizsai konferencián.

Dobrev Klára kifejtette: büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kisebbségekkel hogyan bánik Magyarország, különösen ha a határon túli magyarság helyzetével hasonlítjuk össze. Ma már Magyarországon, de Románia és Bulgária csatlakozásával az egész Európai Unióban a legnagyobb kisebbség a cigányságé - emlékeztetett.

Kifejtette: mégsem lehetünk büszkék magunkra, mert egy roma nő vagy férfi 10-15 évvel rövidebb ideig él, a daganatos betegségek pedig háromszor annyira sújtják őket, mint a nem roma származásúakat. Elsősorban nem az egészségügyről, hanem az életmód változtatásának szükségéről kell beszélni. "Ezen a legnehezebb változtatni, mert saját megrögzött szokásainkról van szó, amit sokkal nehezebb megreformálni, mint az egészségügyi rendszert" - fogalmazott a miniszterelnök felesége.

Dobrev Klára nagykanizsai programja során ellátogatott a Nagykanizsához közeli Kendlimajorba, egy roma alkotótelepre. A cigány képzőművészek tárlatának megnyitása kapcsán felidézte, hogy hat héttel ezelőtt a pekingi magyar évad megnyitásán is cigány festőművészekkel mutatkozott be Magyarország Kínában.

Felháborodásának adott hangot, amiért az esemény kapcsán megkérdőjelezte a Magyar Nemzet, hogy a roma művészetekkel lehet-e Magyarországot képviselni. "Szerintem a cigány festészet az egyik legizgalmasabb és legszebb része a magyar képzőművészetnek, méltóképpen képviselte hazánkat a cigány képzőművészet" - összegezte a kormányfő felesége.

Dobrev Klára Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, a város cigány kisebbségi önkormányzati elnökének meghívására látogatott Nagykanizsára. A program során bepillantást kapott a Roma Nők Országos Szervezetének, valamint az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület tevékenységébe. Megismerkedett a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a szombathelyi Regionális Képző Központ romáknak szóló képzési programjaival, a nagykanizsai cigány önkormányzat hosszú évek óta sikeresen működő hétvégi kollégiumával, tanodájával, az érettségit adó képzésével, valamint a szeptemberben indult főiskolai szintű oktatásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását