2024. május 21. - Konstantin

SZDSZ: Az egyneműek élettársi kapcsolata óriási lépés

A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözli, hogy az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és Léderer András ügyvivő.
2009. április 21. kedd 16:55 - HírExtra
A két politikus szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény körülbelül félmillió magyar ember számára teremt "egy élhetőbb országot és lehetőséget magánéletének törvényes rendezésére".

A közleményben hangot adnak azon véleményüknek, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat óriási lépés az esélyegyenlőség megvalósulása felé. A liberális politikusok emellett kijelentik, hogy a szexuális kisebbségek jogegyenlőségének ügyében nem tekinthető végállomásnak a javaslat elfogadása.

A közlemény írói megjegyezték, hogy a parlamenti pártok közül először az SZDSZ kezdeményezte, hogy az azonos nemű párok heteroszexuális társaikkal azonos jogokat kapjanak. Véleményük szerint a kezdeményezés nyomán Magyarország Hollandia, Belgium, Spanyolország és Svédország mellett azon országok sorába tartozott volna, amelyek teljes egyenlőséget biztosítanak állampolgáraiknak mindenfajta megkülönböztetés nélkül.

A hétfőn elfogadott törvényt ennek ellenére is reális és előremutató kompromisszumként értékelik, ami véleményük szerint elősegíti az Alkotmány szellemének megfelelő jogegyenlőséget Magyarország állampolgárai között.

A törvényt hétfőn fogadta el a parlament. A képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett hozták meg a döntést.

A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását