2024. április 28. - Valéria

Továbbra is szívnak a pedagógusok

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) népi kezdeményezését a kötelező óraszám csökkentéséről. Ez azt jelenti, hogy nem vonják vissza azt a döntést, amely a tanárok kötelező óraszámát 20-ról 22-re emelte
2007. október 15. hétfő 19:50 - Hírextra
A kötelező óraszámot a közoktatási törvény tavaly nyári módosításával emelték meg kettővel. A szakszervezetek szerint mindenez elviselhetetlen terheket ró a tanárokra, ezért tavasszal népi kezdeményezést indítottak azért, hogy eltöröljék a kötelező óraszám emeléséről szóló döntést, minden álljon vissza az érintett törvénymódosítás előtti szintre. Két hónapon belül több 60 ezer hiteles aláírást gyűjtöttek össze ehhez, ezért az Országgyűlésnek a szabályok értelmében napirendre kellett vennie a kérdést.

A parlament oktatási bizottsága szeptember 10-i ülésén tárgyalt a népi kezdeményezésről, de végül nem támogatta azt. Szüdi János szakállamtitkár ott azt mondta, hogy a kormány álláspontja szerint most nem időszerű a kötelező óraszám csökkentése.

Az Országgyűlés hétfői ülésén 153 igen, 175 nem szavazat mellett utasította el a kezdeményezést, 8 képviselő tartózkodott.

A PDSZ szerint az óraszámot csak azután lett volna szabad megemelni, hogy felmérik, mekkora valójában a tanárok munkaterhelése. Az MDF is a megfelelő hatástanulmányt hiányolta a kötelező óraszámok ügyében, az ellenzéki párt ezért országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be múlt pénteken a parlamentnek. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés utólag kérje fel az Oktatási és Kulturális Minisztériumot a hatástanulmány elkészítésére jövő március 1-ig. Almássy Kornél, az MDF alelnöke korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: pártja kezdeményezése független a PDSZ-étől, bár a szakszervezet népi kezdeményezésével egyetértettek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását