2024. május 3. - Tímea, Irma

Öt évszázados hajóroncs

A floridai Pensacola-öbölben újabb középkori hajóroncsra bukkantak a régészek: hat másik vitorlással együtt ezt is 1559-ben süllyesztette el a térségben tomboló hurrikán.
2007. október 15. hétfő 07:44 - Hírextra

A spanyol Tristán de Luna kapitány vezetésével alapított első európai kolónia nem sokáig állt fenn Floridában, ugyanis nem sokkal a telepesek megérkezése után szinte valamennyi, a kikötőben horgonyzó hajójuk egy hurrikán áldozatává vált.

A közel ötszáz évvel ezelőtt elsüllyedt vitorlás már a második roncs, amely az archeológusoknak információval szolgálhat az 1561-ben feladott nyugat-floridai telep megismeréséhez.

A mintegy 650 leletet, jórészt agyagedényeket és fából készült tárgyakat a hajóroncstól fél mérföldre lévő Pensacola öbölhíd északi végénél egybegyűlt érdeklődőknek mutatták be.

A Nyugat-Floridai Régészeti Intézet diákjai tavaly nyáron fedezték fel a maradványokat rejtő területet, ahonnan különböző tárgyakat hoztak a felszínre.

"A próbakutatások szerint mintegy 18-20 méteres konzerválódott hajótörzs lehet még a helyszínen, amely akár a flotta közepes méretű hajójából is származhat" - mondta Gregory D. Cook, a Nyugat-Floridai Egyetem régésze.

Szakértők szerint a 4 méteres mélységben talált maradványokat nem fogják kiemelni az öböl vizéből.
A balul sikerült expedícióból származó első vitorlást a mostani maradványok közelében 1992-ben találták meg. A kutatók szerint az 1559 szeptember 19-én pusztító hurrikánban összesen hét hajó veszett oda.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását