2024. április 28. - Valéria

Pusztító földrengések jönnek

A következő évtizedekben valószínűleg gyakran lesznek földrengések Délkelet-Ázsiában, a pusztítás nagyságrendje pedig hasonló lehet a 2004-eshez.
2008. december 14. vasárnap 08:46 - Hírextra
Az amerikai, indonéz és szingapúri tudósok az Indonéziához tartozó Szumátra szigeténél a korábbi évszázadok koralltelepeinek maradványait vizsgálva megállapították, hogy az elmúlt évszázadokban szabályos mintázatban követték egymást a földrengési ciklusok. Szerintük a 2004-es, több mint 225 ezer embert megölő szökőárat előidéző földrengés egy ilyen ciklus nyitányának tekinthető.

Az akkorihoz hasonló, tenger alatti földrengések a korallzátonyokat a vízszint fölé emelik, ami megváltoztatja a korallpolipok növekedését. A hosszú időn keresztül fennmaradó meszes váz teszi lehetővé a tudósok számára, hogy évszázadokra visszamenőleg vonjanak le következtetéseket.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy az elmúlt 700 évben 200 évenként követték egymást aktív rengési periódusok, amelyek néhány évtizedig tartottak. Az első az 1300-as években történt, a második a 16. században, a harmadik pedig 1797-től 1833-ig tartott. A kutatók úgy vélik: a 2004-es rengés egy újabb aktív korszakot vezetett be - a térségben legutóbb 2007 szeptemberében rengett a föld.

Szumátránál két nagyon aktív szeizmikus törésvonal található, ezért gyakoriak a földrengések a térségben.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását