2024. március 19. - József, Bánk

Tudnivalók a száraztésztákról: miből és mennyit érdemes enni?

A tésztákkal kapcsolatban nagyon szélsőségesek az elképzelések. Egyesek szerint egészségtelenek, hiszen tele vannak szénhidráttal. Ha azonban ez igaz, hogyan illeszkednek be a híresen jótékony mediterrán étrendbe? A kulcs, hogy vegyük figyelembe a termékek fajtáját és összetételét. A testünkre gyakorolt hatás ugyanis ettől függ.
2021. október 12. kedd 13:33 - HírExtra

Irásunknak ezen termékek főbb típusait tekintjük át. Ha kíváncsi vagy, miből mennyit érdemes enni, itt megtudhatod.

Típusokról röviden

Hazánkban jellemzően rögtön a finomliszttel készült, tojásos termékre gondolunk. Nem minden készítmény rendelkezik azonban pont ezekkel a jellemzőkkel. Lássuk a típusokat.

Durum

A durum termékek különleges durumlisztből állnak. Ezen kívül még vizet tartalmaznak. Általában külön jelölik, hogy tojás is található-e bennük.

Tojás nélküli változat

Ha ezt a megnevezést látjuk a csomagoláson, a termék vagy búza- vagy durumlisztből készült, ivóvízzel. Lényeges, hogy tojás nincs benne. 

Tojásos

Készülhet durum- vagy búzalisztből is. Minimum tojástartalma 1db/ kg.

Egyéb fajták

Allergiások és érzékenyek keresik az olyan készítményeket, melyek nem gabonaőrleményt, hanem más helyettesítőt tartalmaznak. Általában ezek is egészségesek, kalóriaszegények. A Schär tészta vásárlása például a gluténérzékenyeknek tökéletes megoldás. Szerencsére ezek is nagy választékban kaphatók manapság.

Mennyi és milyen tésztát javasolt fogyasztani?

Fogyasztás szempontjából az olaszok vezetnek. Ők átlagosan évi 26 kg-ot esznek meg fejenként. Nem csoda, hiszen előételnek is kínálják. Természetesen ez meghaladja az egészséges mennyiséget, de sok függ attól, milyen típust választanak.

A durum termékek előnyei

- Ha imádjuk ezt az ételt, mindenképpen a durum verzió ajánlott! Az alábbi előnyökkel bír:

- Lassabban szívódik fel, így kevésbé emeli a vércukorszintet.

- Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek is megfelelő.

- Tovább tart a jóllakottság érzése.

- Jó hatással van a koleszterinszintre.

Mennyiségek

Étkezés terén a lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozás. Heti 1-2 alkalommal bátran választhatjuk a száraztésztát főételnek. Az sem mindegy, hogy mivel fogyasztjuk. Ha diétában gondolkodunk, érdemes zöldségekkel, szószokkal enni. A zsíros húsok ugyanis valóban egészségtelenné teszik az ételt.

Összefoglalva: A száraztészták részét képezhetik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Nem mindegy azonban, milyen fajtát választunk, s mennyit fogyasztunk belőle. A mértékletes és változatos étkezés a diéta sikerének kulcsa.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását