2024. április 20. - Tivadar

Exkluzív interjú a sportért felelős szakállamtitkárral

Több mint egy éve mutatta be Lamperth Mónika a sajtó képviselőinek Elbert Gábort. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkárságának vezetője korábban a Nemzeti Sportszövetség főtitkára, a Magyar Fallabda Szövetség elnöke vol
2007. október 15. hétfő 17:31 - Malina Adrienn
Honnan a kapcsolat a sporttal?

Eredetileg testnevelő tanár vagyok és az egész család sportos család, így valószínűleg előre megvolt írva, hogy sportvezető legyek. Valószínűleg azért, mert az lesz sportvezető, aki kevésbé ügyes a pályán. Ma is futballozok két bajnokságban, az egyik az öregfiúk, a másik a Budapesti Labdarúgó Szövetség sokadosztálya. Van néhány gyerekcsapat különböző sportágban, akiket én már évek óta segíteni próbálok. A Testnevelési Főiskolát végeztem testnevelőként, onnan van egy labdarúgó szakedzői diplomám és van egy államigazgatási is későbbről.

Kinevezésekor milyen feladatokat határozott meg, amit mindenképpen szeretne véghez vinni?

Szerencsére a stadion rekonstrukciós program egy korábbi ötlet volt. Az, hogy legyen egy nemzeti stadionunk, hogy a Puskás Ferenc Stadion egy XXI. századnak megfelelő komplexum legyen, az ma is feladat. Éppen most volt egy egyeztetés ezzel kapcsolatban. Már csak arról kellene dönteni, hogy milyen stadiont szeretnénk, és úgy néz ki, hogy ez körvonalazódik.

A sportállamtitkár múltja
Elbert Gábor 1989-91 között végzett az ELTE testnevelés-népművelés szakán. A Magyar Testnevelési Egyetemen 1995-ben okleveles középiskolai testnevelő, 1996-ban pedig okleveles labdarúgó szakedzői diplomát kapott. 1998-tól Magyar Testnevelési Egyetem PhD-iskola: pedagógia, 2002-től Pécsi Tudományegyetem PhD-iskola: pedagógia-pszichológia. 2004-től: SOTE TSK: PhD-iskola: társadalomtudomány. 2003-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatástudományi Egyetemen okleveles személyügyi igazgatás szervezői diplomát szerzett.
Ezt sokszor hallottuk már és a terv mindig megvolt. Mikorra lesz ebből látható eredmény?

Az ideális az lenne, ha két, két és fél éven belül elkészülhetne ez a stadion, ez nem lehetetlenség. Gyors munkára van szükség, úgy mint a Budapest Aréna esetében. Ott született egy törvény, ha meglesz a Puskás Stadion törvénye, akkor talán ez gyorsabban haladhat, mert az engedélyeztetési eljárások gyorsabbak lesznek.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésének lehetőségét elbuktuk. Mennyiben lett volna könnyebb, ha ott nyer a pályázatunk?

Szerintem ez nem egy elbukott EB rendezés, hanem egy nem megnyert. Az, hogy az országnak jó lett volna vagy sem, hogy labdarúgó Európa bajnokságot rendezünk, arról már kár filozofálni. A nemzeti stadion kérdése nem ezen múlik. Minden országnak van egy mai körülményeknek megfelelő stadionja, ahol a nemzeti labdarúgó válogatott játszhat, és számos más sportágnak lehetne állandó edzéslehetőséget biztosítani. Ezen kívül koncerteket is lehetne szervezni. Azt gondolom, hogy ez Európa bajnokságtól függetlenül is egy feladat.

A budapesti olimpia tervét mennyire gondolják komolyan?

Aki a magyar sportban dolgozik, vagy bármilyen szerepet vállal, az biztosan álmodik arról, hogy egyszer Budapesten olimpia legyen. Ugyanakkor, ha valaki, aki Budapesten él és dolgozik végig gondolja, akkor nehezen tudja azt mondani, hogy a fővárosba rendezzünk paralimpiát. Márpedig ez a kettő összefügg. Ha végig nézzük, hogy a második világháború óta hol volt olimpia, akkor látható, hogy vagy hatalmas ország nagyvárosaiban vagy metropoliszokban. Ez alól egyetlen kivétel van, Athén. De nekik meg ott a történelmi múlt, ami miatt ott olimpiát lehetett létrehozni. A budapesti olimpiára én ma nem látok reális esélyt.

Pedig mire oda kerülnék, hogy olimpiát szerveznénk, talán a mostaninál is több tehetséges sportolónk lenne. Köszönhető ez a Héraklész programnak is. Hogy áll ez jelenleg?

Ez 2001-ben indult, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet megalakításával egy központi utánpótlás nevelési program. Ennek az a lényege, hogy mindenhol a világban már felismerték, - főként az egyéni sportágakban - hogy nincs más lehetőségük az országoknak a világ élvonalában maradni, mint sem a központi utánpótlás nevelés megalakításával. Gondoljunk arra, hogy az öttusában van hat felnőtt férfi öttusázónk, nem lehet azt megengedni, hogy az országban tíz központ legyen, ahol öttusázókat nevelünk. Meglehetősen drága is volna.

Munkahelyei
1992-97 között On Line Squash Club
1994-97 között testnevelő tanár: Budapesti Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskola
1994-99 között a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség főtitkára
1997-98 között Team Training Internationalnál humánerőforrás manager
1998-99 között Németh és Társa Kft., a Polytan GmbH. magyarországi képviseletének projectigazgatója (a Népstadion, az UTE és a Bp. Honvéd atlétikai pályájának felújítása, az FTC műfüves pályája)
1999-2001 között a Basic Line Kft. ügyvezető igazgatója (a Peperoni, a Halti, a RaiSki, Pacific és a Squash Design magyarországi képviselete, a Head magyarországi kizárólagos képviselete)
1999-től a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke
2001-től a Nemzeti Sportszövetség főtitkára
2004-től a TFTI, MKSZ oktatója (vezetés- és szervezés elmélet)
Mennyi sportágat érint a program?

Ez húsz olimpiai sportágban működik, vagyis 19-ben, plusz a sakkban. Láthatóan az adott korosztályban a magyar gyerekek a világban nagyon nagy eredményeket érnek el. Az idei év első felében, egész Európában a legeredményesebbek voltak a mieink. A sportban minden folyamat mire megindul, az legalább tíz év. Akkortól hoz valódi eredményt, tehát ezt akkor fogjuk látni, hogy ez a program a most mutatott eredmények mellett, valóban segíti-e a felnőtt sportot, ha azt látjuk, hogy ezek a gyerekek majd felnőttként is eredményesek lesznek.

Vannak már ilyen jó jelek, a birkózó Lőrinc Tamás is már ebből a programból nőtt ki, és most még két fiú szerzett olimpiai kvalifikációt. Úgy tűnik ez egy jól működő program, erre a pénzt a mindenkori kormány mindig biztosította és ez ebben az esztendőben is így van.

A különböző futball akadémiák létrejötte is az utánpótlást segíti. Mi a véleménye ezekről?

Megítélésem szerint üzleti vállalkozásként működnek, ami nem azt jelenti, hogy rossz, de biztosan más. A Magyar Labdarúgó Szövetség év elején letett az asztalra egy olyan átfogó utánpótlás programot, amely végre panelekből építkezik. Függően attól, hogy mennyi pénz van rá, különböző eredményeit lehet elindítani. Ebben ma - úgy tűnik - a futball szakmában is van közmegegyezés, illeszthető a Héraklész programhoz is. Az a reményünk, hogy az év végére egy nagy rendszerré válik a magyar labdarúgás utánpótlás nevelése, mert a futball az valóban több mint egy sportág, Magyarországon is. Minél messzebb megyünk a nagyvárosoktól, a kistelepüléseken a kocsma mellett gyakorlatilag az egyetlen biztos pont, hogy labdarúgó pályát találunk.

A politikai pártok mennyire segítik vagy nehezítik az államtitkári munkáját?

Igyekszünk, hogy a sport ne pártpolitikai kérdés legyen. Viszonylag jó eredményeink vannak ebben, hiszen a Nemzeti Sportstratégiát 340 igennel, 1 nemmel és 0 tartózkodással fogadta el az országgyűlés. Ami azt jelenti, hogy találtunk egy közös dolgot, amiben megegyezünk, így lehet azt mondani, hogy a sport lehet a közös nyelv.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását