2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Betiltják a "varázsgombát"

A holland kormány betiltja a hallucinogén gombák árusítását, miután a közelmúltban több, nagy port felvert baleset is foglalkoztatta az ország közvéleményét. Mint az igazságügy-minisztérium szóvivője közölte: a döntés néhány hónapon belül életbe léphet és
2007. október 15. hétfő 18:43 - Hírextra
Ez egyben az olyan, főleg Amszterdamban virágzó üzletek bezárását is jelenti, amelyek erre szakosodtak. A döntés némileg visszalépést jelent Hollandia eddigi megengedő drogpolitikájához képest. Bár hivatalosan illegális a hasis és a marihuána, kis mennyiségben bárki tarthat és szabadon árusítják a kijelölt "coffee shop"-okban. A kemény drogokra, a kokainra, a heroinra, az LSD-re és az ecstasy-ra keményen lesújtanak. A gombák valahol a kettők között voltak eddig a hatósági elbírálásban.

A "mágikus gombák" fő vegyi hatóanyaga, a pszilocibin 1971 óta nemzetközi tilalom alatt áll, és ez érvényes Hollandiában is. Ugyanakkor friss, még csak csírázó gombákat továbbra is lehetett vásárolni különböző gyógynövényekkel együtt az úgynevezett "smart-shop"-okban azon az alapon, hogy lehetetlen megállapítani, mennyi hatóanyagot tartalmaz egy természetes módon nevelt gomba. Éppen ez okozta a bajt a szóvivő szerint, mert hatása is kiszámíthatatlan volt.

A rendszabályok átértékelésére vonatkozó követelések akkor váltak hallhatóvá, amikor márciusban egy 17 éves francia lány egy iskolai kirándulás során leugrott egy amszterdami ház tetejéről, miután pszichedelikus gombát evett. Gaelle Caroff szülei a gombát tették felelőssé lányuk haláláért, annak ellenére, hogy a tinédzsernek voltak korábban pszichiátriai problémái. Gaelle fotója bejárta a holland sajtót, de azóta is több súlyos esetről számoltak be a lapok: egy 22 éves brit turista ámokfutást rendezett egy szállodában, betörte szobája ablakát és összeszabdalta magát. Egy 19 éves izlandi fiatalember azt hitte, hogy üldözik és kiugrott az erkélyről, összetörve mindkét lábát. Egy 29 éves dán férfi pedig drogos állapotban hajtott át egy sátortáboron, és kis híja volt, hogy nem gázolt halálra sátrukban alvó embereket.

A "smart-shopok" tulajdonosai persze felháborodnak, mert szerintük a sajtó szokás szerint "felfújta" az eseteket. A FullMoon bolt főnöke emlékeztet arra, hogy valamennyi szerencsétlenség esetében többféle drogokat is használtak az áldozatok, de csak a gombákat átkozzák. "Ha megfelelő módon használják őket, nincs a gombákkal semmi probléma. A legnagyobb gond az alkohol" - nyilatkozta.

Májusban a holland egészségügyi miniszter, Ab Klink javaslatokat kért Amszterdam városi vezetésétől és az iparág képviselőitől. Az eladók azt javasolták, hogy szigorítsák a vevők személyazonosítását, és az eddiginél hatékonyabban figyelmeztessék őket a más drogokkal való keverés veszélyeire. Job Cohen polgármester pedig, a józan mérlegelés érdekében, azt indítványozta, hogy a megrendelés és a szállítás között minimum 3 nap teljen el. A múlt héten azonban az illetékes miniszterek megállapodtak a betiltásban.

Murat Kucuksen, akinek termékei a holland hallucinogén gombapiacnak mintegy felét adják, nemcsak azért kesereg, hogy a legálisan létrehozott gombatenyészetein több millió eurót fog veszíteni, hanem attól is tart, hogy a gombakereskedelem illegálissá válik, felmennek az árak, a dílerek szárított gombákat vagy LSD-t fognak árulni helyettük és a turistáknak senki sem fog használati utasítást adni. "Egyre több lesz a baleset, de azokat nem fogják gomba okozta ügyeknek elkönyvelni, miközben a politikusok diadalt ülnek" - mondta Kucuksen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását