2024. április 20. - Tivadar

A nőgyógyászok nem támogatják az otthonszülést

A Független Hírügynökség értesülése szerint a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium hétfői ülésén továbbra is fenntartotta azt az álláspontját, hogy az otthonszülésnél biztonsággal nem szűrhetőek ki a kockázatok, ezért nem támogatják ezt a formát.
2007. október 15. hétfő 18:40 - Hírextra
Mivel azonban az önrendelkezési jog miatt ennek lehetősége nem tiltható meg, a kollégium tagjai jövő hétre kidolgozzák, és hivatalosan elküldik az Egészségügyi Minisztériumnak az otthonszülés feltételeit.A szakmai kollégium szerint az otthonszülésnél nem csak az édesanya, hanem a magzat is veszélybe kerülhet. Ez történt a szeptemberi tragikus kórházon kívüli szülésnél, amikor egy budapesti édesanya gyermeke szülés közben meghalt. A szakmai kollégium szerint épp ezért, bár nem vitatható az anya döntési joga, hogy hol szüli meg gyermekét, az viszont igen, hogy rendelkezhet-e magzatáról is.

A Független Hírügynökség információi szerint a szakmai kollégium jövő hétre elkészülő szigorú feltételei között szerepelni fog, hogy minden édesanya csak saját felelősségére szülhessen kórházon kívül. Tehát, ha valamilyen probléma történik, akár bíróság előtt is hajlandó legyen döntését vállalni. Ezen kívül valószínűleg a feltételek között szerepel majd, hogy az otthoni szülést mindenképp olyan egészségügyi szakemberek vezessék le, akiknek 10 éves tapasztalata van, és biztosítva legyen: probléma esetén a kismamát 10 perc alatt kórházba lehet vinni. A kollégium bizonyos esetekben kizárná az otthonszülés lehetőségét: így azoknál a kismamáknál, akiknél már volt ikerszülés, császármetszés, illetve medencefekvéssel hozták korábban világra gyermeküket.

Magyarországon jelenleg nem tiltják, de nincs is szabályozva az otthonszülés. Az egészségügyi tárca ezt a hiányt kívánja pótolni, és október végén rendeletben akarja meghatározni az otthonszülés feltételeit. A szülésnek ezt a formáját egyébként évente 5-600 kismama választja, ez a szülések 0,5 százaléka.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását