2024. május 10. - Ármin, Pálma

Iskolai program elhízás ellen

Országos programot indít az iskoláskori elhízás és a mozgásszegény életmód ellen a következő tanévben az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége (EVMSZ). A Hozd a formád Magyarország! elnevezésű kezdeményezéshez első körben tíz város húsz intézménye c
2008. november 14. péntek 17:34 - Hírextra
De Blasio Antonio elmondta: az egyszemélyes részvételre épülő iskolai egészségnevelés alapjait kívánják lerakni azzal, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres fizikai tevékenység előnyeit személyre szabott formában kínálják a diákoknak.

Szavai szerint ez az egészséges életmódra nevelés erősítése mellett azt jelenti, hogy a tanulók beleszólhatnak például az iskolai menza menüjének összeállításába, vagy abba, milyen közösségi- vagy sporttevékenységekbe kívánnak bekapcsolódni.

A főtitkár, aki fideszes európai parlamenti képviselő is egyben, közölte: a program egy nemzetközi modell tapasztalatain alapul, amely előtérbe helyezi a választás és a kritikai elemzés képességeinek kialakítását, megerősítését. Olyan egyéni és közösségi egészségfejlesztő stratégiák kialakításához nyújt keretet, amelyek lehetővé teszik a fiatalok cselekvésközpontú és tantárgyakon átívelő szemléletmódjának kialakulását.

De Blasio Antonio kitért rá, hogy a korábban huszonöt országban végzett kísérletekbe három pécsi intézményt is bevontak. A tanulók választása alapján az egyik iskola menzáján még ma is kizárólag barnakenyeret kínálnak, a másikban pedig az italautomata mellett alma- és salátakiadó-gép is működik.

A főtitkár kitért arra, hogy az érintett önkormányzatok és a gyógyszergyártó Novartis Hungária Kft. támogatásával a 2009/2010-es tanévtől induló hazai programba a családokat is igyekeznek bevonni.

Magyarázata szerint minderre azért van szükség, mert a túlsúly, az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása. Európában az elhízottak aránya az elmúlt két évtizedben megháromszorozódott, arányuk jelenleg húsz százalék a felnőtt és tizenöt százalék a tizennyolc évnél fiatalabb lakosság körében.

De Blasio Antonio hangsúlyozta, hogy Magyarországon is gyorsan nő az elhízott gyerekek aránya, és megjelentek azok a krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az alvászavar, melyek eddig jellemzően az idősek egészségügyi problémái voltak.

Az EVMSZ szeretné, ha a jövőben a társadalom fokozottan figyelne a táplálkozással és testmozgással kapcsolatos komplex egészségnevelési feladatokra - mondta a főtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását