2024. április 28. - Valéria

Pusztul a tok - már az oroszos sem esznek kaviárt

Az oroszok a kaviár magasabb ára és nem a Kaszpi-tenger halállományainak drámai pusztulása vagy az orvhalászat miatt vásárolnak kevesebb fekete kaviárt az utóbbi években - mutatta ki a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) felmérése.
2007. október 14. vasárnap 11:13 - Hírextra

A borsos árak a válaszadó oroszok 68 százalékát tántorítják el a kaviárvásárlástól, míg csupán 4 százalékuk mondta, hogy a Kaszpi-tenger halállományának vészes pusztulása veszi el a kedvét a fényűző csemegétől.

A WWF felmérése arra is rávilágított: az oroszokat az sem zavarja, hogy a kaviárt szolgáltató tőkehalakat illegálisan halásszák. A szervezet becslése szerint a fekete kaviár kilenctizedét orvhalászattal termelik ki a Kaszpi-tengerből.

Ma a világon elfogyasztott kaviár hatvan százaléka a Kaszpi-tengerből származik, és a két legnagyobb kitermelő Oroszország és Irán.

A Kaszpi-tengerben élő tőkehalak ikrája a fekete kaviár, a legdrágább kaviárfajta, amelynek kilója Moszkvában 1800 dollár, ám Londonban már 3700 font (7499 dollár).
Szakmai vélemény szerint a kaviár akkor a legízletesebb, ha a halat élve vágják fel, mivel az ikra az állat elpusztulása után megkeseredik.

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását