2024. április 16. - Csongor

Konzervatív fordulat Nagy-Britanniában

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ellenzékben lévő konzervatívok átvették a vezetést a Gordon Brown vezette Munkáspárttól. A Sunday Telegraph-ban közzétett felmérés szerint az ellenzék 43, míg Brownék 36 százalékon állnak.
2007. október 14. vasárnap 10:08 - Hírextra

A konzervatívok másfél évtizede nem tudtak ilyen jó eredményt felmutatni, a Munkáspárton belül állítólag máris többen kritizálják a kormányfőt.

Egy héttel ezelőtt a Munkáspárt még 11 százaléknyi előnnyel vezetett a konzervatívok előtt. Az ICM brit közvélemény-kutató szerint azonban pár nap alatt nagyot változott a helyzet, és most már a David Cameron irányította ellenzék került előnybe. A felmérés szerint a szintén ellenzéki liberáldemokraták 14 százalékot kapnának, ha most vasárnap lennének a választások.

Brown és pártja azt követően kezdett mélyrepülésbe, hogy a kormányfő múlt vasárnap bejelentette, sem idén, sem jövőre nem tartanak előrehozott választásokat. Brown szerint időt kell adni az embereknek, hogy megismerjék és véleményt alkossanak az új kormányfő terveiről.

Brown óriási népszerűségnek örvendve vette át a kormányt Tony Blairtől. Brown és pártja egész nyáron jelentős előnnyel vezette a népszerűségi listákat. Logikusnak tűnt, hogy előrehozott választáson kamatoztassa ezt a fölényt. A brit sajtó már jó ideje tudni is vélte, hogy november 1. vagy 8. lenne a voksolás időpontja.

A két hete megtartott konzervatív kongresszus után azonban ugrásszerűen megnőtt a konzervatívok népszerűsége, és bizonytalanná vált a Munkáspárt győzelme egy előrehozott választáson. A bizalomvesztés miatt a Munkáspárt több befolyásos tagja is arra szólította fel Brownt, hogy végre tegye közzé, milyen kormányzást képzelt el.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását