2024. június 16. - Jusztin

Költöznek az akropolisz kincsei

Vasárnap megkezdődött az ókori görögország leghíresebb épületegyüttesének, az Akropolisz kincseinek átköltöztetése az eddigi, régi múzeumból az új, ultramodern épületbe, amely a domb tövében épült.
2007. október 14. vasárnap 17:45 - Hírextra

Először a Parthenon épületének egyik 2,3 tonna súlyú, ünnepi menetet ábrázoló domborművel ékes frízét emelték fel az emelődaruk, hogy eljuttassák a Bernard Tschumi svájci építész által tervezett, átlátszó új létesítménybe. A költözéssel két és fél ezer év után először hagyják el ezek az ókori alkotások az Akropoliszt, hiszen a korábbi, mára elavult múzeum magán a 156 méter magas híres dombon, a templomok mellett épült.

A borús ég alatt, szeles időben három óriás daru juttatta el az Athéna istennő tiszteletére tartott felvonulást megörökítő frízt a 300 méterre, a domb mellett lévő új múzeumba. A régi múzeumból több mint 300 antik szobor és a raktárból még számtalan régészeti tárgy kerül át - fémdobozokba csomagolva - új tartózkodási helyére. Naponta négy szállítmány indul a "bonyolult és kényes' költöztetés keretében - mondta el a műveletet felügyelő egyik régész.

Az Akropolisz költöztetésének költsége 1,6 millió euró (mintegy 400 millió forint), de magát a műveletet 400 millió euróra biztosították be. Az első szállítmány másfél órás útja teljes sikerrel zajlott le "a szél ellenére" - közölte Kosztasz Zambasz, a művelet irányítója. A görög tévénézők erről maguk is meggyőződhettek, mivel a fríz menetét egy görög tévéállomás élőben közvetítette.
A tervek szerint tíz hónapig is eltart a több mint négyezer ókori szobor, fríz és egyéb műemlék elszállítása az Akropoliszról a három óriási daru segítségével. Az új múzeum üvegből és betonból épült a 156 méter magas domb lábánál, amelyen Kr.e. 447-ben Periklész elkezdte az Akropolisz építését.

A 20 ezer négyzetméter nagyságú ultramodern épületet leghamarabb jövő ősszel nyitják meg a nagyközönség számára. Felépítését sok bírálat érte nagysága és elhelyezkedése miatt; kritikusai szerint nem illik a környezetbe. Sok görög reméli viszont, hogy az új épület lendületet ad a kormány évek óta tartó kampányának, amellyel rá akarja venni Nagy-Britanniát, hogy szolgáltassa vissza a Parthenon - ez idő szerint a British Múzeumban őrzött - frízeit. London ugyanis többek közt azzal érvelt, hogy Görögország nem képes biztosítani azok megőrzését. A kétemeletes új múzeum tetején üvegfalú csarnok teszi majd lehetővé, hogy a látogatók közelről láthassák az Akropolisz 2440 éves épületét. A múzeum megnyitását eredetileg a 2004. évi athéni olimpiára tervezték, de az építkezés elhúzódott a pereskedések miatt és annak következtében is, hogy további régészeti leleteket találtak a helyszínen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását