2024. május 2. - Zsigmond

Gyenge harapású kardfogú tigrisek

A rettegett kardfogú tigrisnek a közhiedelemmel szemben gyenge volt a harapása - állítják ausztrál tudósok. A kardfogú macskák (köznapi nevükön kardfogú tigrisek) a macskafélék egyik kihalt alcsaládját (Machairodontinae) alkotják.
2007. október 14. vasárnap 16:03 - Hírextra

Nevüket hatalmas, kardszerű felső szemfogaikról kapták, amelyek hossza 10-18 cm között változott. Legismertebb csoportjukat a Smilidon nembe tartozó fajok alkotják, amelyek Amerikában éltek a pleisztocén során - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A University of New South Wales kutatói megalkották a Smilodon fatalis ("a halálos kardfogú tigris") koponyájának komputeres modelljét. A körülbelül 230-250 kilogramm testsúlyú Smilodon fatalis Észak-Amerikában jelent meg mintegy 1,6 millió évvel ezelőtt és 10 000 éve halt ki. Dél-Amerikában eljutott a mai Peru területáig.

Párhuzamosan, összehasonlításképp megalkották a hozzá méreteiben hasonló mai oroszlánok (Panthera leo) koponyájának komputeres modelljét is, majd kiszámították, hogy mekkora erőt fejtettek ki harapáskor, s mekkora volt a koponya különböző elemeinek a terhelése. Az ausztrál kutatók egy ahhoz hasonlatos software-t használtak, amilyet a mérnökök a hidak, épületek, vagy a gépkocsik karosszériájára nehezedő terhelést és belső feszültségeket számítják ki. A team vezetője, Colin McHenry, a Newcastle-i Egyetem kutatója a rekonstrukciót a gépkocsik virtuális töréstesztjével hasonlítja össze.

Az ausztrál tudósok végső során kiszámították, hogy a kardfogú macska ezer newtonnyi erőt fejtett ki harapáskor. Ez nem kevés, de nem is több, mint amit egy 80 kilogramm testsúlyú jaguár fejt ki.
Amikor a fogak és az állkapocs terhelését kiszámították,a rájöttek, hogy ezek a ragadozók aligha ölhették meg áldozataikat úgy, hogy a kardfogaikat "menetközben" döfték a zsákmányba. Nagyobb állatok esetében, mint amilyen egy bölény, a kardfogú macska koponyájára túlzott terhelés hárult.
A kutatók szerint valójában a kardfogú macskák lenduletből, testsúlyukkal sodorták el áldozatukat, majd amikor a zsákmány a földre került, akkurátusan átharapták a torkukat.

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását