2024. április 25. - Márk

1000 éves orosz falu

Fennállásának 1000. évfordulóját ünnepli Volokovaja, egy Szmolenszk közelében lévő falucska. A település korát a szmolenszki egyetem kutatói állapították meg az itt talált agyagcserepek, köből épített tűzhelyek alapján. Úgy tűnik, Volokovaja akkoriban erő
2007. október 14. vasárnap 15:12 - Hírextra

A falu határától alig egy kilométernyire lévő kurgánok pedig arról tanúskodnak a tudósok szerint, hogy a jelentős kereskedelmi vízi útként szolgáló Dnyepr mellett lévő Volokovaja virágzott. Jövedelmét abból szerezte, hogy kiszolgálta a folyón közlekedő hajókat.

De nem csupán kereskedők éltek itt, hanem Volokovaja háborúzott is: 1812-ben, a napóleoni háborúk idején egy ideig itt volt az akkori orosz főhadiszállás, 1941-1943 között pedig az itteni partizánok is harcoltak a fasiszták ellen. A faluról nagy jubileuma alkalmából dokumentumfilm készül Oroszország Volokovajánál kezdődik címmel.

Volokovaja még soha nem ünnepelte születésnapját, de most még tűzijáték is lesz, s a falu 270 lakosa eldöntötte: mostantól ők is megtartják településük születésnapját, akárcsak a nagyvárosok, hiszen a második évezredbe léptek.

Moszkva egyébként szeptember elején fennállásának 860. évfordulóját ünnepelte, s első ízben azzal kapcsolatban említették meg a nevét írásban, hogy egy közelben harcoló csapat ide tért be enni, inni és megpihenni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását