2024. május 6. - Ivett, Frida

Tüntetés a radar ellen

A Tubesre tervezett NATO-radarállomás megépítése ellen demonstráltak civilek Pécsett szombaton. A két pécsi radarellenes szervezet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) és az Istenkúti Közösségért Egyesület "Fegyvertelen erők napja" elnevezésű rendezvényé
2007. október 13. szombat 20:34 - Hírextra

A tüntetés az MTI tudósítójának becslései alapján félezer, a szervezők szerint 1.000-1.500 résztvevője transzparensekkel vonult a belvároshoz közeli Vértanúk útjára, kinyilvánítva: nem akar radart a baranyai megyeszékhelyhez közeli hegy csúcsára. Sőt, elleneznek minden, a világban zajló háborút, katonai konfliktust.

Vicze Csilla, a CMM szóvivője újságíróknak elmondta, a Fővárosi Bíróság még nem határozott arról, hogy magánszemélyeknek a nyáron benyújtott indítványaira felfüggeszti-e a Honvédelmi Minisztériumnak a radartelepítéséről szóló másodfokú építési engedélyének végrehajtását, és kötelezi-e a tárcát új eljárás lefolytatására az ügyben.

Annyi változás történt, hogy a bíróság a napokban egyesítette az ügyeket. Reméljük, még idén dönt a végrehajtás felfüggesztéséről is - tette hozzá.

A szóvivő szólt arról is, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a közelmúltban levelet küldött nekik, melyben pánikkeltésnek minősítette tevékenységüket. Vicze Csilla úgy vélte: erről szó sincs, a szaktárca vezetője tájékozatlan a tervezet lokátor és várható hatásai kérdésében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Pécsi civil szervezetek tavaly szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért. Az idén márciusban megtartott referendum érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar építését.

A kormány ezt követően úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását