2024. április 28. - Valéria

Székház-ügy az MSZP-nél

A Fidesz szerint az MSZP-székház ügyében felmerül a burkolt pártfinanszírozás gyanúja, hiszen a szocialisták jóval olcsóbban kapták meg az irodákat, mint amennyiért a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2002-ben bérbe vette azokat. Erről Répássy Róbert a Fidesz fra
2007. október 13. szombat 06:38 - Hírextra
Az MSZP szóvivője közölte: a párt havonta 10 eurót fizet négyzetméterenként az irodákért, míg a Magyar Turisztikai Hivatal 9,80 eurót fizetett. A Heti Válasz közlése szerint a bérleti szerződés több módosítása után az irodákat bérlő Magyar Turisztikai Hivatal (MTH) a bérleti díjért és az üzemeltetésért négyzetméterenként 16 eurót fizetett havonta, ami 2,5 euróval több, mint amit az MSZP ma fizet az irodaház tulajdonosának.

Egy állami hivatal évi 70 millió forint összeget fizetett azoknak az irodáknak a bérléséért, amelyekért ma az MSZP 46,5 milliót fizet. Megítélésünk szerint felmerül a burkolt pártfinanszírozás gyanúja - mondta Répássy Róbert sajtótájékoztatón.

Közölte, ha elfogadják irányadó árnak, amit az állami hivatal (a Magyar Turizmus Zrt.) fizetett, akkor joggal merül fel a kérdés, miért kaphatta meg ugyanazokat az irodákat harmadával olcsóbban a szocialista párt.

Az MTI felvetésére, hogy kikérték-e ingatlanszakértő véleményét a tarifaeltérés indokoltságáról a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben, Répássy Róbert közölte: irányadónak az állami hivatal bérleti díját tekintették. Hozzátette: ismeretei szerint az ingatlanpiac árai stabilak, inkább az a jellemző, hogy felfelé mennek az árak.

A frakcióigazgató azt mondta, információik szerint az állami hivatal 2002-ben kötötte a bérleti szerződését, míg az MSZP szerződése idén született. Szerinte ahelyett, hogy a szocialista párt perrel fenyeget, tisztáznia kellene, miért kapta olcsóbban az irodákat, mint az állami hivatal.
Az ellentmondások miatt a Fidesz felszólítja a szocialista pártot, tisztázza ezt a anomáliát - közölte a képviselő. Amennyiben azt az MSZP nem teszi meg - mondta -, marad a gyanú, és akkor az MSZP-nek a pártfinanszírozás tisztábbá tételére irányuló mindenféle politikai nyilatkozata teljesen hiteltelen a jövőben.

Nyakó István, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: a szocialista párt havonta 10 euró/négyzetméteres áron bérli a Vérmező úti irodákat. A Magyar Turisztikai Hivatal által ugyanerre a területre fizetett bérleti díj a 2006. áprilisi szerződéshosszabbítás alapján havonta 9,80 euró/négyzetméter volt, azaz a cég kevesebbet fizetett, mint az MSZP - fűzte hozzá. Mint mondta, a jelenlegi bérlők által fizetett bérleti díjak 10-12 euró között mozognak. Megjegyezte: az ingatlanpiacon hasonló árak vannak az ilyen kategóriás irodákra.

Kérdés, hány fideszes vezetőnek kell bohócot csinálnia magából, amíg leszállnak erről az ügyről? Darabra nincs igazuk, és minden nap belebuknak - tette hozzá. Bódis András, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetője pénteki közlése szerint a bérleti szerződés több módosítása után az irodákat bérlő Magyar Turisztikai Hivatal a bérleti díjért és az üzemeltetésért négyzetméterenként 16 eurót fizetett havonta, ami 2,5 euróval több, mint amit az MSZP ma fizet az irodaház tulajdonosának.
"A valóság: 2002-ben a Magyar Turisztikai Hivatal jogelődje 20 eurós négyzetméterenkénti összeg havi megfizetésében állapodott meg a Vérmező úti irodaház tulajdonosával (az összeg a bérleti díj és az üzemeltetés együttes költségét jelöli); 2003-ban a bérleti szerződést úgy módosították, hogy a 20 eurós ár 18 eurósra csökkent" - tartalmazza a közlemény.

Mint írta, egy újabb, 2004-es módosítás szerint a bérleti díj és az üzemeltetés együttes költsége 17 euróra módosult, majd 2006. április 18-án az MTH meghosszabbította az irodaház negyedik és ötödik emeletére szóló bérleti szerződést 2008. december 31-ig.

"A további kétéves "hűségnyilatkozat" vállalása után az irodaház tulajdonosa újabb árkedvezményt adott az MTH-nak, így a bérleti díj és az üzemeltetés négyzetméterenkénti összege havonta 16 euróra módosult. Ez az összeg 2,5 euróval több, mint amit az MSZP ma fizet az irodaház tulajdonosának" - írta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták jelenlegi irodáinak nem a Magyar Turizmus Zrt., hanem az MTH, illetve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) szakállamtitkársága volt a bérlője.

"Ráadásul az ÖTM csak úgy tudta felmondani a 2008-ig meghosszabbított bérleti szerződést, hogy 2007 februárjáig további 22 millió forintot fizetett ki az irodaház tulajdonosának - miközben egyébként már 2006 decemberében kiköltözött a házból" - olvasható.

Bódis András szerint az irodaház tulajdonosa akkor járt volna a legjobban - a 2006 áprilisában megkötött szerződéshosszabbítás szerint -, ha 2008-ig senki nem költözik be a negyedik-ötödik emeletre. Ekkor ugyanis az ÖTM-nek a szerződéses időszak végéig, azaz 2008. december 31-ig fizetnie kellett volna a 16 eurós négyzetméterárat - írta, hangsúlyozva: az irodaház tulajdonosa 13,5 euróért "fogadta be" az MSZP-t.

A Heti Válasz csütörtöki számában arról írt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. jogcím nélkül utalt ki 200 millió forintot a Vérmező úti pártközpontnak helyet adó irodaház tulajdonosának.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását