2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz szerint Simor megbukott és amúgy is alkalmatlan

A Fidesz szerint Simor András jegybankelnök morálisan megbukott, és szakmailag is alkalmatlan arra, hogy posztján maradhasson - jelentette ki Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.
2009. június 23. kedd 11:41 - HírExtra
A fideszes politikus azt mondta: hétfőn sokan két bejelentést vártak a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, egyrészt azt, hogy csökkentik a jegybanki alapkamatot, másrészt pedig, hogy ciprusi cégügyei miatt lemond posztjáról, azonban egyik sem következett be.
Azok után, hogy Simor András az elmúlt hetekben nyilvánosságra került ügyek miatt morálisan megbukott, mára már szakmailag is alkalmatlannak bizonyult arra, hogy a jegybank elnöke maradhasson - jelentette ki Cser-Palkovics András.

A Fidesz helyettes szóvivője szerint ugyanis a hazai és a nemzetközi elemzők és szakértők többsége alapkamat-csökkentést sürgetett, a hazai vállalkozások is ezt várták, hogy levegőhöz juthassanak.

Hozzátette: nemzetközi példák is azt mutatják, hogy az alapkamat csökkentésére lett volna szükség, hiszen az Európai Unióban Magyarországnál csak Romániában magasabb az alapkamat, másrészt ezen a héten várhatóan több környező országban, így Lengyelországban és Csehországban is alapkamat-csökkentés várható.

Cser-Palkovics András szerint a jegybank azzal a hozzáállásával, amit hétfőn is mutatott, a rossz kormányzás mellett szintén felelősséget visel a gazdaság állapotáért és a munkahelyek megszűnéséért. A jegybank felelős azért, hogy a munkanélküliség folyamatosan nő Magyarországon - hangsúlyozta a fideszes politikus.

Cser-Palkovics András a jegybankelnök Zeneakadémiánál betöltött pozíciójáról szóló sajtóértesülésekről, kérdésre válaszolva azt mondta: ebben az ügyben is zavaros nyilatkozatokat tesz a jegybank vezetése, de ha Simor András az oktatási tárcától kap fizetést, akkor felvetődik a jegybankelnök függetlenségének kérdése is. Hozzátette: ez is azon ügyek közé tartozik, amelyek miatt a Fidesz morálisan és szakmailag is alkalmatlannak tartja posztjára Simor Andrást.

A Magyar Nemzet keddi száma az MNB elnök vagyonnyilatkozatára hivatkozva arról számolt be, hogy Simor András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöki tisztségét tölti be, havi bruttó egymillió forintért. Simon Attila alkotmányjogász szerint a két pozíció az MNB-ről szóló törvény szerint összeférhetetlen egymással. A jegybankelnök számára a gazdasági tanács vezetését - mivel ez gazdasági feladat - szigorúan tiltja a jogszabály.

Az alkotmányjogász szerint ez az eset ráadásul súlyosabb egy átlagos összeférhetetlenségnél, hiszen a jegybankelnök a kormány egyik tagjától, az oktatási minisztertől kap havi juttatást.

Az MNB kommunikációs osztálya a Magyar Nemzettel azt közölte: a jegybanktörvény értelmében nem összeférhetetlen az elnöki tisztséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását