2024. május 16. - Mózes, Botond

Rehabilitálják a Templomos Lovagokat?

A Vatikán a napokban közölte: egy hat évvel ezelőtt megtalált tévesen archivált anyag bizonyítja, hogy a rend ellen emelt vádak alaptalanok voltak. A Templomosok ellen folytatott tárgyalások perceinek reprodukálása - a "Processus Contra Templarios" című k
2007. október 13. szombat 23:00 - Hírextra
Barbara Frale professzor, a vatikáni középkor kutató és a könyv szerzője elmondta, "a könyv mérföldkőnek számít, mivel ez az első alkalom, hogy ezen dokumentumokat a Vatikán közzéteszi". Az "eposz" egy hatalmas formátumú, finom bőrbe burkolt könyvben lát napvilágot, melyben többek között tudományos kommentár, az eredeti latin pergamenek másolatai, valamint az eredeti, a 14. századi inkvizítorok által alkalmazott viaszpecsétek másolatai is helyet kaptak.

A Reuters szerkesztősége betekinthetett a könyvbe, melyből csak 799 számozott másolatot készítettek. Az egyik mintegy fél méter széles és két méter hosszú pergamen olyan részletes, hogy még az eredetin látható tökéletlenségek és festékfoltok reprodukcióit is tartalmazza. Az első példányt Benedek pápa kapja majd. A könyvet a titkos vatikáni könyvtár, valamint az olaszországi Scrinium kulturális alapítvány adja ki. Ezen utóbbi a kurátor szerepét öltötte magára, és exkluzív terjesztési jogai lesznek a világon.

A Templomosok - teljes nevükön "Krisztus és a Jeruzsálemi Salamon Templom Szegény Lovagjai" - rendjét 1119-ben alapították olyan lovagok, akik megesküdtek, hogy megvédik a Szentföldre látogató keresztény zarándokokat. A rend hatalmas vagyont halmozott fel, és pénzzel segítette néhány európai fejedelem háborúit. Rejtett kincseikről, titkos rítusaikról és hatalmukról szóló legendáikat számos film és könyv, többek között "A Da Vinci-kód" is feldolgozta. A lovagokat a legendás Szent Grál őrzőiként is ábrázolták, ezen kupát használta Krisztus az utolsó vacsorán keresztre feszítése előtt. A Vatikán azt várja, hogy a könyv legtöbb másolatát egyetemek specializálódott könyvtárai és vezető középkor kutatók veszik majd meg.

A Templomosok rendje akkor indult hanyatlásnak, amikor a muzulmánok a 13. század végére visszafoglalták a Szentföldet, majd Szép (IV.) Fülöp francia király 1305-ben eretnekséggel vádolta meg őket. Az állítólagos vádak között Krisztus megtagadása és titkos bálványimádás is szerepelt. A dokumentumok egyik legizgalmasabb részét az úgynevezett Chinon Pergamen adja, mely V. Kelemen pápa szavait tartalmazza, amelyekben a pápa feloldozza az eretnekséggel megvádolt Templomosokat. Fülöp király mondott felettük ítéletet. A Templomosokat eretnekség vádjával megégették, miután a lovagok - a legtöbb történész szerint erőszak hatására - vallomást tettek.

A pergament a vatikáni archívumban "rossz helyre tették", és ott is volt 2001-ig, míg Frale bele nem botlott. "A pergament helytelenül katalogizálták. Ez azon dokumentum, melyet a legtöbb kutató évek óta keres" - mondta a 37 éves tudós.

Fülöp nagyon eladósodott a Templomosok felé, akik segítették pénzelni háborúit, ezért az adósságok törlésének legkényelmesebb módja az volt, ha megszabadul a Templomosoktól - állítja néhány történész. Frale szerint Kelemen pápa meg volt róla győződve, hogy míg a Templomosok elkövettek néhány komoly bűnt, sosem voltak eretnekek. A rendről az is elterjedt, hogy szodómiával éltek. "A pápa felismerte, hogy a lovagok nem voltak eretnekek, ám számos egyéb apróbb bűnben - mint erőszak, bűnös tevékenységek a renden belül - bűnösek voltak. Ám ez nem ugyanaz, mint az eretnekség" - mondja a kutató.

Annak ellenére, hogy meg volt győződve arról, a Templomosok nem voltak eretnekek, 1312-ben Kelemen pápa elrendelte a lovagrend feloszlatását a francia királlyal történő, többszöri szóbeli összeütközését követően. Frale a Templomosok ellen 1307 és 1312 között folytatott tárgyalásokat a politikai akaratok harcaként ábrázolja Kelemen és Fülöp között. A kutató azt állítja, a dokumentum azt jelenti, Kelemen pozícióját újra kell értékelniük a történészeknek. "Mindez bárki számára lehetővé teszi, hogy megvizsgálja, mi is van az ilyen dokumentumokban, lelohassza azon legendákat, melyek akkoriban igen divatosak voltak".

Rosi Fontana, aki segített a Vatikánnak koordinálni a projektet elmondta, "a leghihetetlenebb az, hogy 700 év telt el, és az embereket még mindig lenyűgözi ez az egész történet. A pergamenek pontos reprodukciója lehetővé teszi a kutatóknak, hogy tanulmányozzák, megérintsék és megcsodálják azokat, mintha az igazi lenne a kezükben. Ami még jobb, hogy mindez azt jelenti, az eredeti pergamenek nem használódnak el olyan gyorsan, mintha állandóan azokat vizsgálnák".
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását