2024. március 29. - Auguszta

40 éve ölték meg Bobby Kennedyt

Negyven éve, 1968. június 6-án újabb tragikus fejezet íródott a Kennedy család és a földindulásszerű eseményeket hozó 1968-as év lapjaira: a Los Angeles-i Ambassador hotelben merénylet áldozata lett az elnökjelöltségért kampányoló Robert F. Kennedy.
2008. június 4. szerda 11:41 - Hírextra
Az 1925-ben született hetedik Kennedy-gyermek a haditengerészetnél tett kitérőt követően a Harvard Egyetemen, majd a Virginiai Egyetemen szerzett diplomát, s az újságírásba is belekóstolt. Fiatalon nősült, házasságából 11 gyerek született, a legkisebb apja halála után.

Ügyvédként és ügyészként a kommunista tevékenység és a szervezett bűnözés elleni harc katonája lett. 1952-ben már bátyja, John szenátusi kampányát segítette, majd apja befolyásának köszönhetően szakértőként helyet kapott a Kennedy családdal baráti kapcsolatban lévő "vörösfaló" McCarthy-bizottságában. Az ötvenes évek közepén a szervezett bűnözés és a szakszervezetek kapcsolatait vizsgáló McClellan-bizottság főtanácsadója lett, ő világított rá a fuvarozók szervezete és a maffia közötti kapcsolatra. Ekkoriban vette kezdetét a Jimmy Hoffa szakszervezeti vezető után indított hajsza is, amely személyes gyűlöletté fajult.

Bobby oroszlánrészt vállalt bátyja 1960-as elnökké választásában, jutalmul igazságügyi-miniszteri posztot kapta. Fivére legbizalmasabb tanácsadója lett, legendásan szoros kapcsolatukon az sem változtatott, hogy a szigorú katolikusként élő Bobby nem nézte jó szemmel az elnök nőügyeit. Bár őt is hírbe hozták Marilyn Monroe-val, ez nem volt több pletykánál, amelynek szorgos terjesztője volt Norman Mailer író.

Miniszterként a maffia elleni küzdelemben nagy sikereket elkönyvelő bizottságot hozott létre, amelyet bizalmasan csak az "elkapni Hoffát csapatként" emlegettek. A polgárjogi harc élére állt, bár eleinte bizalmatlan volt Martin Luther Kinggel szemben, akinek állítólag még lehallgatását is elrendelte.

A dallasi merénylet után Jimmy Hoffa azt mondta: "mostantól Bobby Kenedy már csak egy közönséges jogász". Bár testvére meggyilkolása teljesen összetörte, Bobby még 10 hónapon át miniszter maradt Johnson elnök kormányában. Noha hajlandó volt elfogadni, hogy Oswald gyilkolta meg bátyját, úgy gondolta: a merénylet mögött "vagy a kubaiak, vagy a gengszterek álltak."
1964-ben New York állam szenátorává választották, s 1968-ban ringbe szállt az elnökségért. A szegények és az elnyomottak bajnokaként hatalmas népszerűségnek örvendett, június 5-én megnyerte a sorsdöntőnek tartott kaliforniai előválasztást is. Ünnepi beszéde után az Ambassador Hotel konyháján át távozott, amikor a 24 éves palesztin származású Sirhan Sirhan közelről lövéseket adott le rá. Bobby Kennedy még 26 órát élt a végzetes sebesülésekkel.

Az Egyesült Államok egy újabb álmát temette el az arlingtoni katonai temetőben, ahol Bobby Kennedy szinte jeltelen sírja bátyja közvetlen közelében kapott helyet. "Néhányan olyannak látják a dolgokat, amilyenek, és azt kérdezik: miért? Én olyan dolgokról álmodom, amelyek nincsenek, és azt kérdezem: miért ne?" - búcsúztatta G.B. Shaw szavaival bátyját Ted Kennedy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását