2024. május 3. - Tímea, Irma

Ne temessük el a másnak egészséget adó szerveket

A szervdonáció és transzplantáció Európa- és világnapja alkalmából vasárnap Magyarországon első alkalommal tüntetik ki Pro Vita-díjjal azokat az élő donorokat, akik vesét, májat adományoztak valamelyik családtagjuknak gyógyulásuk reményében.
2007. október 12. péntek 18:34 - Hírextra

 Az elismeréseket a Budapesti Olimpiai Központban 10 órakor kezdődő rendezvény keretében adják át, amelynek különös aktualitást ad, hogy Magyarországon megtörtént az 5600. szervátültetés.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 200 ezer ember nevét írják fel transzplantációs várólistákra, közülük azonban csak 90 ezren kapnak szervet.

Magyarországon az elmúlt évben 391 átültetés történt, ma a várakozók száma meghaladja a 800-at. Tavaly 177 esetben halott donorból, 16 alkalommal élő adományozóból operálták ki a használható szervet – emelkedik azon esetek száma (már 48 százalék), amikor egyszerre több szervet vesznek ki és használnak fel.

Az egymillió lakosra számított donáció terén Magyarország az európai középmezőnybe tartozik. Az első, programszerűen végzett veseátültetést 1973-ban végezték. 2007. szeptember 30-ig 104 halottból összesen 241 szervet (vesét, májat, szívet, hasnyálmirigyet) sikerült átültetni.

A magyarországi várólista az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján olvasható, minden érintett - személyes kódja felhasználásával - naprakészen figyelheti, mikor kerülhet rá a sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását