2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kiállítás a plakátművészet fénykorából

A magyar plakátművészet fénykorából, az 1960-as és 1990-es évek közötti időszakból láthatnak válogatást az érdeklődők péntektől a Budapest Galéria Kiállítóházában - mondta el Vörösmarty Magda grafikusművész, a kiállítás kitalálója és szervezője az MTI-nek
2008. május 14. szerda 15:58 - Hírextra

A Magyar Plakát - Retro című tárlaton 21 művész mintegy 100 plakátját állítják ki. Vörösmarty Magda szerdán beszámolt arról, hogy korábban a Budapest Galériában látott egy francia plakátkiállítást, amelyre rengeteg ember volt kíváncsi. Ekkor született az ötlet, hogy a magyar grafikusművészek alkotásaiból is össze lehetne állítani egy tárlatot.

Zömmel kulturális plakátokat láthatnak az érdeklődők, de néhány politikai témájút is bemutatnak, mint például a Konyec címűt, amely az egykori szovjet hadsereg magyarországi kivonulásakor készült.

Annak idején nagy megrendelője volt a grafikusoknak a MOKÉP, az állami filmforgalmazó vállalat, így sok filmplakát készült, meg színházi bemutatókat, könyvnapot reklámozó is.

A kiállítók között van Bakos István, a Konyec alkotója, aki Lengyelországban díjat nyert az alkalmazott grafikai biennálén. Ez azért volt nagy dolog, mert akkor Lengyelország volt plakátban a legjobb a világon - tette hozzá Vörösmarty Magda, aki viszont New Yorkban nyert díjat a Metro-Goldwin-Mayer amerikai filmgyár plakátpályázatán.

A június 20-ig megtekinthető tárlaton Árendás József, Balogh István, Benczúr Gyula, Darvas Árpád, Gyárfás Gábor, Kovács Vilmos, Kulinyi István, Molnár Kálmán, Oláh György, Orosz István, Sára Ernő, Szilvássy Nándor, Révész Antal, Töreky Ferenc, a nők közül a szervezőn kívül Szyksznian Wanda, Kádár Katalin, Vertel Beatrix, Wigner Judit és Zelenák Crescencia művei hozzák vissza a retro életérzést a kiállítóházba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását