2024. április 29. - Péter

Mártír tiszteket léptettek elő

A Rákosi-rendszer koncepciós perében elítélt mártír katonatiszteket léptetett elő posztumusz a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter javaslatára; a mártírokra szombaton emlékezik a Farkasréti temetőben a Honvédelmi Minisztérium, és aznap adják át az e
2007. október 12. péntek 21:56 - Hírextra

A közlemény szerint a Rákosi-rendszer koncepciós perében elítélt mártír katonatiszteket, Sólyom László, Illy Gusztáv, Pórffy György, Beleznay István, Révay Kálmán és Dr. Merényi Gusztáv tábornokot, illetve Lőrincz Sándor ezredest koholt vádak alapján, 1950. augusztus 19-én végezték ki.

A katonatiszteket folytatólagosan elkövetett, a demokratikus államrend és a köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntette, valamint más bűncselekmények - egyebek között, szolgálati hatalommal való visszaélés, szolgálati titoksértés, háborús és népellenes bűntett, valamint hűtlenség - miatt ítélték halálra.

Az 1954-ben lefolytatott perújítás során a katonatiszteket az alapper vádjai alól felmentették, a szolgálati hatalommal való visszaélés büntettében azonban - egy fő kivételével - a bűnösségüket megállapították.

Újbóli elítélésükre az érintettek halála - mint büntethetőséget megszüntető ok - miatt nem kerülhetett sor.

A hét vértanút 1956. október 13-án, katonai tiszteletadás mellett, a Farkasréti temetőben, a nyilvánosság teljes kizárásával, újratemették.

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa az érintetteket 1990-ben valamennyi ellenük emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. A hét kivégzett áldozat rehabilitációja a nagy nyilvánosság számára az újratemetéssel és a katonai rendfokozatuk visszaállításával azonban nem történt meg, további kitüntetésben, elismerésben nem részesültek.

A Honvédelmi Minisztérium az újratemetés évfordulóján, 2007. október 13-án szombaton, a Farkasréti temetőben lévő nyughelyen, katonai tiszteletadás mellett koszorúzási ünnepséget rendez, amellyel a nyilvánosság számára is kifejezésre kívánja juttatni a II. világháború alatt az antifasiszta magyar katonai ellenállásban is részt vett, koholt vádak alapján elítélt és kivégzett katonatisztek mártíromságát.

A koszorúzást követően a Honvédelmi Minisztériumban, műsoros megemlékezés keretében, Szekeres Imre honvédelmi miniszter adja át a hozzátartozóknak a posztumusz előléptetések okmányait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását