2024. április 29. - Péter

Műholddal a tolvajok ellen

Műholdas távirányítással tartóztathatják majd fel a menekülő autótolvajokat a jövő évtől az Egyesült Államokban.
2007. október 11. csütörtök 10:54 - Hírextra

A legnagyobb amerikai autógyártó cég, a General Motors (GM) 2009-ben 1,7 millió járművét fogja felszerelni egy olyan berendezéssel, amely a műholdról kapott parancsra lelassítja, majd leállítja a nagy sebességgel haladó lopott kocsit.

A GM azoknak a haláleseteknek a számát kívánja csökkenteni, amelyeket az eszeveszett gyorsasággal száguldó autótolvajok balesetei okoznak. Az Egyesült Államokban külön tévécsatornák léteznek, amelyek kizárólag rendőrségi autós üldözésekről számolnak be. A GM adatai szerint Amerikában évente 30 ezer ilyen üldözés fordul elő, 400 ártatlan ember esik áldozatul az autós ámokfutóknak.

A gépkocsikba épített globális helyzetmeghatározó segítségével az OnStar kommunikációs rendszeren keresztül a rendőrség már eddig is eredményesen kutatta fel az ellopott autókat. A GM újításának köszönhetően - természetesen a tulajdonosok beleegyezésével - az üldöző rendőröknek viszont arra is lehetőségük lesz, hogy menet közben távirányítással megálljt parancsoljanak az autótolvajoknak.

Amikor az OnStar utasítást küld a gépkocsinak a leállásra, a benne ülő sofőr figyelmeztető üzenetet kap arról, hogy a jármű leáll, ami pillanatokon belül meg is történik. A baleset elkerülésére a kényszerleállás közben működőképes marad a fék és a szervokormány - számolt be Chet Huber, az OnStar igazgatója.

Az új GM-modelleknél az első évben ingyenes lesz a szolgáltatás, később a tulajdonosoknak már fizetni kell érte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását