2024. május 2. - Zsigmond

Kósa Lajos: elhibázott elképzelés

Kósa Lajos szerint teljesen értelmetlen az az elképzelés, amely szerint az országgyűlési képviselők 2014-től csak főállásban végezhetnék munkájukat; a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke, Debrecen polgármestere erről csütörtökön beszélt Budapesten, sajtótá
2007. október 11. csütörtök 15:25 - Hírextra

Ezzel a javaslattal a miniszterelnök mesterségesen hozna létre megélhetési politikusokat - fogalmazott Kósa Lajos.

A Népszabadság csütörtöki számában arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő és az MSZP öt munkacsoportja a hétpontos "tisztasági csomag" kapcsán konkrét elképzelésekkel készül a szombati frakcióülésre. A lap információja szerint a legtöbb vitát kiváltó polgármesteri összeférhetetlenséget miniszterelnöki felvetésre csak 2014-től vezetnék be.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azok a politikusok, akiknek az egzisztenciája végletesen ki van szolgáltatva a politikának, akik csak abból élnek, nincs más lehetőségük, nem tudnak adott esetben hova visszavonulni, ezért nagyon manipulálhatók lesznek. Hozzátette: ezek a képviselők rendkívül ritkán lennének abban a helyzetben, hogy lelkiismeretük szerint döntsenek, ebben ugyanis egzisztenciális bizonytalanságuk korlátozná őket.

A Fidesz alelnöke szerint a parlamenti képviselőség mellett továbbra is lehessen máshol dolgozni. Mint mondta, ennek megvan az előnye, hogy magánemberként kapcsolatban marad a való élettel.
Van olyan is, hogy valaki felépített egy egzisztenciát és azt nem akarja feladni, ám dolgozni akar az országért - szögezte le Kósa Lajos. Megjegyezte: azzal sem értene egyet, hogy a parlamenti képviselőség zárja ki a miniszterséget vagy a miniszterelnökséget.

Gyurcsány Ferenc kormányfő október 1-jén az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be köztisztasági csomagját, amelynek része a főállású képviselőség létrehozása.
A javaslat szerint azért kell helyreállítani a főállású parlamenti képviselőség intézményét, mert a parlamenti képviselők feladatai nem végezhetők el félállásban, és aki két helyen van, az egy helyen sincs teljes mértékben és értékben.

A következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai - mondta október 1-jén a miniszterelnök. Szerinte ezzel csökkentik a funkcióhalmozást, többen vehetnek részt a közügyekben, megerősíthetik a parlament függetlenségét, és csökkenthetik a helyi, területi közvetlen nyomásgyakorlás erejét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását