2024. április 16. - Csongor

Kodály országa folytatódik

A Kodály országa című, másfél hónapos köztéri programsorozattal folytatódik a kettős Kodály-évfordulót ünneplő jubileumi év; a szombaton induló rendezvénysorozaton tíz magyarországi városban és Galántán helyi kórusok bevonásával mutatják be Kodály Zoltán
2007. október 11. csütörtök 23:32 - Hírextra

Erről Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön beszélt Budapesten, a Zeneakadémián, a zeneszerző születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi év eddigi eredményeiről és a még hátralévő programjairól tartott sajtótájékoztatón.

Mint azt a szakállamtitkár kiemelte, a jubileumi év zárásáig, december 17-ig hátralévő hetekben rendkívül gazdag és fajsúlyos programok várják a közönséget. Úgy vélte: az eddig lezajlott programok sikere annak a személyes kapcsolatnak tulajdonítható, amely a kóruséneklés révén fűz sok embert Kodály munkásságához.

A márciusban indult jubileumi év külföldi sikerei közül kiemelte a Nemzetközi Ifjúsági Kodály Zenekar koncertjét Brüsszel főterén, valamint azt, hogy a Balassi Intézet és a Külügyminisztérium Kodály-vándorkiállítását 19 helyszínre jutatták el a nagyvilágban, a tárlat mellé kiadott katalógus pedig olyan gyorsan elfogyott, hogy újra kellett nyomtatni.

Szombaton a Kodály országa címet viselő rendezvénnyel folytatódik a jubileumi év a zeneszerző szülővárosában, Kecskeméten, valamint Szolnokon. November 25-ig Galánta (Kodály Zoltán gyermekéveinek színtere), Debrecen, Sopron, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Miskolc és Budapest forgalmas közterein találkozhat a közönség a programmal, amelyen Kodály műveit helyi kórusok tolmácsolásában, illetve felvételről hallhatják a járókelők.

A magyar népzenekutatás és zenepedagógia nagy alakjának életét és munkásságát filmrészletek, képek és írásos anyagok segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a 11 városban megtartandó rendezvényeken.

December 12-én Találkozás Kodály Zoltánnal címmel délelőtt 10-től este 10-ig a Zeneakadémia mindkét termében folyamatosan a zeneszerző - legkülönbözőbb műfajú - műveit hallhatja a közönség. Mint azt Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem(LFZE) rektora és Erdei Péter, az LFZE intézményeként működő kecskeméti Kodály Intézet vezetője elmondta, a legjobb magyar muzsikusok és együttesek játszanak a programban. Várjon Dénes és Bogányi Gergely zongorázik, fellép a Kodály és a Bartók Vonósnégyes, Perényi Miklós, valamint neves hivatásos kórusok is szerepelnek.

Kodály-ünnepre várja a családokat december 15-én a Művészetek Palotája, a programban koncertek, Kodály-vetélkedő és közös muzsikálás szerepel. Ezen a napon adják át a Psalmus Hungaricus című műhöz kapcsolódó képzőművészeti pályázat eredményeit is.

Decemberre tervezik a Magyar Állami Operaház moszkvai vendégjátékát is, amelyen a Háry János című daljátékot mutatják be az orosz fővárosban.

A budapesti Operában Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án a Székelyfonót és a Psalmus Hungaricust adják elő. Szintén a Psalmus Hungaricus című művel tiszteleg a zeneszerző emléke előtt az évfordulón a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének- és Zenekara, amely a Zrínyi szózatát is megszólaltatja a hagyományos ünnepi koncerten.

Jelenleg is folyik és - a jubileumi év programsorozatának lezárásaként - december 17-én Kecskeméten gálahangversennyel fejeződik be a Kárpát-medencei fiatalok számára meghirdetett műveltségi verseny.

Schneider Márta szakállamtitkát kiemelte, hogy a Kodály jubileumi év programjának legnagyobb szakmai támogatója Kodályné Péczely Sarolta volt, akinek a sajtótájékoztatón külön megköszönte a gondoskodó figyelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását