2024. május 14. - Bonifác

Félidőben a Gellért fürdő rekonstrukciója

Lezárult a Gellért fürdő 1,3 milliárd forintos műemléki felújításának első félideje, befejeződött a női termál korszerűsítése és az uszoda nyitható tetejének cseréje - közölte a Budapest Gyógyfürdői Zrt. főmérnöke.
2007. október 12. péntek 06:32 - Hírextra

Kiss Ferenc az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a felújítási költség egyharmadát a cég biztosítja, a többit pályázaton nyerték el.

A főmérnök kifejtette, hogy az idén januárban kezdődött, s várhatóan jövő márciusban végződő korszerűsítés következő fázisában a férfi termál újul meg.

A női termál öltözőjét az eredeti, 1917-es szerkezeti jelleget megőrizve, fából alakították ki. A római kort idéző termálmedencénél az átépítés során korszerű, Nyugat-Európában már bevált szellőztető rendszert építettek ki. Ezzel komfortosabbá vált a fürdőtér. A medenceteret, forráshiány miatt, nem az eredeti Zsolnay-féle pirogránit-csempével, hanem annál valamivel korábbi jellegűvel burkolták. Ugyancsak szellőzőrendszert kapott a hőlégkamra is. A gőzkamrát, a korábbiakhoz hasonlóan, kazánról fűtik.

Kiss Ferenc megemlítette, hogy az uszoda nyitható tetőszerkezete gyakorlatilag egy keskeny nyomtávú vasúti sínen mozog. A különleges sínpárt újra kellett gyártatni.

A főmérnök közölte azt is, hogy a rekonstrukció befejezése után, várhatóan, a Széchenyi fürdőhöz hasonlóan, reggel hattól este tízig lesz nyitva a Gellért fürdő is. Erre ugyanis megvan az igény - jegezte meg. Hozzátette, hogy a nyitott hullámmedence a tervek szerint október 15-ig üzemelne, de ha marad a kedvező időjárás, akkor tovább tart nyitva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását