2024. április 26. - Ervin

Jönnek a horvátok!

Nincs akadálya annak, hogy Horvátország két újabb csatlakozási fejezetet nyisson meg pénteken-közölte a Független Hírügynökséggel Olli Rehn bővítési biztos szóvivője. Nagy Krisztina elmondta: az egészségügyről és fogyasztóvédelemről, valamint a külpolitik
2007. október 11. csütörtök 16:29 - Hírextra
Nagy Krisztina ugyanakkor kiemelte: Olaszország, Szlovénia és Horvátország között vita tárgyát képezi az, hogy Zágráb halászati védőzóna kialakítását határozta el, a szabályozás jövőre lép hatályba. A szóvivő kiemelte: a Bizottság már többször fölszólította Horvátországot: ne tegyen egyoldalú lépéseket, mert az negatívan befolyásolhatja Zágráb csatlakozási törekvéseit. Nagy Krisztina kiemelte: ha a horvátok igényt tartanak rá, a Bizottság kész közvetítőként segíteni a kérdés rendezésében.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Szlovénia és Olaszország meg akarta akadályozni az újabb fejezetek megnyitását. Ljubljana és Róma ugyanis vitában áll Zágrábbal, amiért a horvátok 2004-ben halászati védőzónát jelöltek ki az Adrián. Erről azonban nem egyeztetett szomszédaival. Ha életbe lép az övezetről szóló szabályozás, az jelentősen csökkentené az olasz és a szlovén halászati lehetőségeket az Adrián.

A vitába az Európai Unió nem tud beleszólni, az országoknak egymás közt kell megoldaniuk- tudta meg a Független Hírügynökség Európai Bizottsági (EB) forrásból. Az EB-nél úgy látják: nyomást kell gyakorolni Zágrábra, hogy január elsejétől mégse léptesse hatályba a védett halászati övezetről szóló törvényt. A helyzetet nehezíti, hogy déli szomszédunknál november végén választásokat tartanak, tehát a voksolás előtt kevés esély van a kérdés rendezésére. Kérdéses az is, hogy az új kormány milyen gyorsan alakul meg, és lesz-e idő arra, hogy még decemberben egyeztessen a szlovén és olasz partnerekkel. De megoldás lenne az is, ha Zágráb egy időre fölfüggesztené a törvény végrehajtását.

A halászati övezetről szóló vita a határrendezéssel van kapcsolatban- erről a kérdésről pedig a közös kül- és biztonságpolitikai fejezetben tárgyal az EU Zágrábbal. Erről azonban majd csak később kezdik meg a tárgyalásokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását