2024. április 24. - György

Együttműködik Békés és Arad

Arad Megye Tanácsa és Békés Megye Önkormányzata vegyes bizottságot hozott létre annak érdekben, hogy közös projekteket dolgozzanak ki az unió által támogatott határ menti együttműködésről - jelentette be a Békés Megyei Önkormányzat elnöke sajtótájékoztató
2007. október 11. csütörtök 15:09 - Hírextra

Domokos László (Fidesz) elmondta: miután Románia is tagja az Európai Uniónak, ezért a határ menti kapcsolatokat a két szomszédos megye új minőségi szintre emelheti a vegyes bizottság létrehozásával.

A Román-Magyar Határ menti Operatív Programra ugyanis csak közösen lehet pályázni, így közös a felelőssége az együttműködő partnereknek az egy-egy pályázathoz szükséges pénzügyi feltételeket illetően, de hasonlóan együtt kell működniük a jogi és tartalmi kérdésekben is, valamint a megvalósításban.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi években közösen végrehajtott programjai alapján már megszületett a két szervezet között a bizalom.

A vegyes bizottság felállítása pedig azt jelenti, hogy akár naponta is kapcsolatot kell tartaniuk.
Domokos László kiemelte, hogy a vegyes bizottság már konkrét projektekről is döntött. Iosif Matula, az Arad Megyei Tanács elnöke ezek közé sorolta, hogy bekerült a két önkormányzat programjaiba például új határátkelők létesítése, az azokhoz vezető új utak megépítése például Dombegyházánál, Lőkösházánál és Kürtösnél. Közös programok születnek környezetvédelmi kérdésekben és a térség gazdáinak együttműködéséről is.

A vegyes bizottság áttekintette azokat az elképzeléseket is, amelyekhez a két ország kormányának közreműködése szükséges.

A testület kezdeményezi, hogy a közelgő magyar-román együttes kormányülésen támogassák például a határ két oldalán húzódó párhuzamos utak rekonstrukcióját, nyolc-nyolc híd felújítását és a Körös-völgy környezet- és árvízvédelmi, valamint turisztikai fejlesztését.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását