2024. május 7. - Gizella

75 éve halt meg

Kulturális programokkal, koszorúzással, szentmisével és tudományos konferenciával emlékeznek Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszterre halálának hetvenötödik évfordulója alkalmából csütörtökön és pénteken Szegeden.
2007. október 11. csütörtök 08:55 - Hírextra

Az 1921-től belügy, majd 1922-től 1931-ig vallás- és közoktatásügyi miniszterként tevékenykedő politikus emléke előtt tisztelgő szegedi rendezvények csütörtökön délelőtt az újszegedi domborművénél kezdődnek - közölte Zánthó Rita, az önkormányzat kulturális és oktatási irodájának munkatársa.

Hozzátette: megemlékezést tartanak a város főterén elhelyezett szobránál, a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, illetve a róla elnevezett városrészben található emléktáblájánál is.

A szegedi Dóm altemplomában csütörtökön Kondé Lajos plébános emlékezik az egykori miniszterre, másnap a templomban Gyulay Endre püspök celebrál emlékmisét.

A megyeházán pénteken délután tudományos konferenciát rendeznek Klebelsberg Kuno életéről és munkásságáról - mondta Miklós Péter történész, a szervező Bálint Sándor Szellemi Öröksége Alapítvány vezetője az MTI-nek.
Itt előadások hangzanak el Klebelsberg tudománypolitikájáról, belügyminiszteri tevékenységéről, Szeged egyházmegyei központtá válása érdekébe végzett munkájáról, az általa végig vitt oktatási reformról, valamint 56 éves korában, 1932-ben bekövetkezett haláláról és temetéséről. A tudományos tanácskozáshoz kapcsolódóan a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből fényképkiállítás is nyílik az épület aulájában.

Klebelsberg Kuno a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusa volt. Minisztersége alatt az oktatás legátfogóbb reformját hajtotta végre az óvodától az iskoláig. Kiépítette a tanyai iskolák hálózatát, ötezer népiskolát építtetett. Megreformálta a polgári iskolát és leányközépiskolát. Létrehozta a Testnevelési Főiskolát, megépíttette a debreceni, pécsi, szegedi egyetemeket, Tihanyban Biológiai Kutatóintézetet nyitott meg.

Külföldről hazahívta Szent-Györgyi Albertet, s kutatásaihoz minden feltételt megteremtett, így a Szegeden dolgozó tudós eljutott a Nobel-díjig. A tudományos kutatás összehangolása érdekében akkor hozták létre a Gyűjteményegyetemet, a tudósképzés korszerűsítése érdekében felállították a bécsi, berlini és római kultúrcentrumokban működő Collegium Hungaricumokat.

A szegedi Fogadalmi Templomban nyugszik. Sírján a felirat: "Nagyot alkotni, nemesen szenvedni magyar tulajdonság."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását