2024. március 29. - Auguszta

Lopott-e a pénzügyminiszter?

A brit pénzügyminiszter szerdán ismét tagadta, hogy "ellopta" volna az ellenzék adócsökkentési ötletét. Alistair Darling kedden délután ugyanis jelentősen felemelte azt a küszöböt, amely után örökösödési adót kell fizetni.
2007. október 10. szerda 16:14 - Hírextra
 Az időközben semmivé foszlott őszi, előrehozott választásokra készülő ellenzéki konzervatív párt éppen az örökösödési adó eltörlésével akart szavazatokat szerezni.

Az adó mértéke azért is fontos kérdés Nagy-Britanniában, mert az ingatlanárak folyamatos emelkedése miatt már egy teljesen átlagos ingatlan után is örökösödési adót kell fizetni.

A konzervatívok ezek után dühösen, ötletük ellopásával vádolták meg a kormányzó Munkáspártot. "Tíz év kormányzás után bebizonyították, hogy teljesen kimerültek, és kifogytak az ötletekből" - kommentálta a kedden bejelentett költségvetési módosításokat George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminisztere.

Alistair Darling, a pénzügyi tárca gazdája azonban egy szerdai tévéinterjúban azzal utasította el az ötletlopás vádját, hogy "senkinek sincs kizárólagos joga egy-egy adott ötletre". Darling emellett azt állította, hogy már a toryk legújabb javaslata előtt, még nyári miniszteri kinevezése idején elkezdett dolgozni a költségvetés módosításán.

A konzervatívok az országban élő, úgynevezett nem letelepedett külföldiek - általában gazdag üzletemberek - megadóztatásából akarták fedezni az örökösödési adó eltörlését.

A Munkáspárt szerint azonban a rájuk fejenként kirótt 20 ezer angol fontnyi - hét és félmillió forintnyi - egyszeri összeg nem fedezte volna a kieső pénzt.

Ennek ellenére Darling pénzügyminiszter is kilátásba helyezte a Nagy-Britanniában élő, de máshol adózó gazdag külföldiekkel szembeni fellépést és azt is bejelentette, hogy 2009-től környezetvédelmi adóval sújtják a légitársaságokat - ami szintén a konzervatívok programjának része volt.

A brit sajtó ezek után szerdán "szarkának" és "rablónak" titulálta a pénzügyminisztert.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását