2024. április 29. - Péter

kilakoltatott apácák

Rendőrökkel lakoltattak ki szerdán egy kolostort a kelet-lengyelországi Lublin közelében, adták hírül a lengyel újságok internetes oldalai. A rendházat ugyanis a felettes egyházi hatóságok feloszlatták, de az apácák nem voltak hajlandók engedelmeskedni. A
2007. október 10. szerda 20:45 - Hírextra
A 95 százalékban hívő katolikus Lengyelországban, ahol a papokat és az apácákat nagy tisztelet övezi, még sosem volt ilyesmire példa. Sôt, a lengyel végrehajtók testülete szerint egész Európában példátlan az eset.

A fellázadt apácák hónapokkal ezelőtt elbarikádozták magukat a kolstorban, semmilyen felszólításra nem válaszoltak. Végül bíróság rendelte el a zárda kiürítését. Szerdán a kilakoltatást 7 végrehajtó végezte el 150 rendőr, rendőrségi pszichológusok, hivatásos tárgyalók közreměködésével. Szükség esetére még tábori kórházat is felállítottaka a kolostor mellett.

A végrehajtók vezetőjének utasítására egy lakatos betörte a kaput, utána mind a 65 nôt egyenként szólították fel távozásra. A nővéreket 2-2 rendőrnő kísérte ki a zárdából. Egy ferences szerzetes is volt a kolostorban, ő ellenállást tanúsított, ezért ôt megbilincselve vezették ki.

A kilakoltatás 3 éves konfliktust zárt le. 2005-ben a zárda akkori főnöknôjének látomásai voltak, és saját ízlése szerint át akarta szervezni a zárdát. Az apácák egy része szembefordult vele, egy másik része a védelmére kelt. A Vatikán tavaly leváltotta a főnökasszonyt, de annak 65 híve ellenszegült a pápai államnak.

A lengyel miniszterelnök, a radikális konzervatív-katolikus Törvény és Igazság párt vezetôje, Jaroslaw Kaczynski az apácák kilakoltatást kommentálva kijelentette: "Ez a törvény, és mi a törvényt tiszteletben tartjuk".
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását