2024. május 30. - Janka, Zsanett

Kettőn áll a könyvvásár

Népes gyűjtői kör jelenlétében, rengeteg vételi megbízással, sűrű telefonos licitálással zajlott a Mike és Társa Antikvárium kedd esti könyvárverése. A megbízók között voltak közintézmények, a nemzeti könyvtár, több megyei könyvtár és számos ismert magáng
2007. október 10. szerda 15:03 - Hírextra
A hatszáznál is több - pontosan 616 tétel java része élénk versenyben kelt el. Rekordok nem születtek, de a néhány ezres, tízezres tételek jelentős, olykor, tíz-hússzoros emelkedést is produkáltak.

A legmagasabb összeget, majd félmillió forintot Laskai Osvát Ferenc-rendi szerzetes, prédikátor főműve érte el. A háromkötetes Biga salutis (Üdvösség szekere), 1515-ös 3. és 1516-os 5. kiadását kínálták egybekötve. Mindkét kiadás igen ritka, így nem csoda, hogy megadták érte a 460 ezer forintot.

A magyar nyelvű kertészeti szakirodalom megteremtőjének, Lippay Jánosnak, az 1753-as kiadású Posoni kert című háromkötetes munkája 80 ezer forintról indult és 250 ezer forinton ért célba.
Mikszáth Kálmán A tyúk prókátor című elbeszélésének kéziratát a sepsiszentgyörgyi nőegylet jegyzőjéhez küldte el, hogy egy jótékonysági esten felolvassák. A kézirat, a jegyzőnek szóló 1898-as levéllel, a szerző aláírásával, 100 ezer forintról indult 210 ezerig emelkedett.

Sigmund von Birken 1664-es dunai krónikája, a Der Donau Strand (A Duna-part) című munkája Duna menti népek históriáját és a korszak török háborúinak krónikáját beszéli el. Az unikális mű első kiadásának 100 ezer forintos kikiáltási árát 175 ezerre vitték fel.

Az első igazi barokk költő, Gyöngyösi István magyar nyelvű műveinek az 1760-as években kiadott hét kötetét fűzték egybe. A becses ritkaságért 80 ezer forintról egészen 170 ezer forintig tartott a licit.

Négy Gvadányi József kötet közül az 1790-es, első kiadású Egy falusi nótárius… 110 ezer forintért kelt el. Míg a másik három Gvadányi könyv, A világnak közönséges históriája második, harmadik és negyedik kötete 12 és 16 ezer forintért.

Vörösmaty Mihály Csongor és Tündéjének Jaschik Álmos rajzaival illusztrált bibliofil, számozott példányú kötetéért 66 ezer forintot adott egy gyűjtő. Csiky Gergely színműveit 46 ezer forintért vitték el. 10 és 40 ezer forint közötti sávban végeztek az írók, művészek privát levelezőlapjai, levelei.
Megadták az 150 ezer forintot a magyar értelmezéssel is ellátott, tizenegy nyelvű 1585-ös Calepinus-szótárért, és 24 ezerért vette meg egy telefonos licitáló Franciscus Wagner latin szótárának első, 1705-ös nagyszombati kiadását. A Pallas-lexikont megelőző 13 kötetes Egyetemes magyar encyclopédia pedig 94 ezer forintot ért meg valakinek.

Tíz kötetbe foglalva jelent meg a millenniumra a Szilágyi János szerkesztette híres magyar történelmi összefoglaló, A magyar nemzet története. A gazdagon illusztrált, színes táblákat, kihajtható fakszimiléket tartalmazó sorozat 145 ezer forinton talált gazdára.

Bibliofil kötése és tartalma egyaránt indokolta, hogy egészen 105 ezer forintig licitálják Mazzolari pesaroi jezsuita szerzetes 1767-es könyvét. Az elektromosságnak szentelt, igen korai munkát két becses metszet illusztrálja, egyik egy Franklin készüléket, a másik egy elektromos cimbalmot mutat.

Hosszasan folyt a harc a Capitaly társasjáték magyar változatáért. Az 1930-as évekből való tábla, kártyákkal, figurákkal, dobókockákkal eredeti dobozában került kalapács alá, s 6 ezer forintos kikiáltási árának éppen hússzorosán, 120 forintért ütötték le.

Öt-tizenötszörös emelkedéssel egész sor könyvet vettek meg. Irodalmi műveket, Gellért Oszkártól, Illyés Gyulától, Szép Ernőtől, Karinthy Frigyestől, és régi budapesti témájú köteteket. Sikerük volt az útleírásoknak, a vadászkönyveknek, a gasztronómiai munkáknak.

A Rózsa Sándor és bűntársairól szóló bűnügyi korrajz 3 ezer forintról 54 ezerig bírta. Míg Az európai híres zsiványok, útonállók című kötet 47 ezer forintnál landolt. A Toldi pornográf változata éppen 10 ezer forinttal haladta meg 3 ezer forintos kikiáltási árát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását