2024. április 19. - Emma

Áttörés az orvostudományban

A világon először hajtottak végre sikeresen olyan tüdőátültetést, amelynél a beteg és a donor vércsoportja nem azonos - jelentették be hamburgi orvosok.
2007. október 10. szerda 19:32 - Hírextra

A páciens a fulladásos halált okozó mukoviszcidózis nevű anyagcsere-betegségben szenvedett. A ragadós, makacs nyálka csaknem teljesen elborította a tüdejét. Alig néhány napja van már csak hátra - jósolták a hamburgi orvosi főiskola (MHH) klinikáján fekvő 21 éves nő orvosai.

Volt viszont egy viszonylag ritka, AB vércsoportú donortól származó tüdő, és komplikációk léptek fel annál a betegnél, akinek szánták. Megfelelő vércsoportú páciens nem volt helyette, így a szakorvosok úgy döntöttek, hogy a gazda nélkül maradt tüdőt megpróbálják átültetni a haldokló fiatal nő szervezetébe - akinek viszont nullás a vércsoportja.

Véréből immunabszorpciós eljárással több lépésben kiszűrték az antitesteket, ami lehetővé tette az operációt, és gyógyszeres kezeléssel gátolták meg, hogy kilökődjön az idegen szerv.
A júliusi műtét óta a páciens jól van. Orvosai szerint normális életet élhet, még úgy is, hogy a szervezet védekező mechanizmusát gyengítő gyógyszereket továbbra is szednie kell és ezért nagy óvatossággal kell kerülnie a fertőzésveszélyt.

Az eset kapcsán az MHH orvosai felhívták a figyelmet, hogy a szervtranszplantációra vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatra szorul. Most is lehet ugyan szervátültetést végezni beteg-donor vércsoportkülönbség esetén, de hosszadalmas és túl bürokratikus eljárással kell megállapítani, hogy nincs azonos vércsoportú beteg a beültetésre előkészített szervhez. Németországban évente 50 tüdőbeteg hal meg, mert nem akad időben megfelelő donor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását