2024. május 24. - Eszter, Eliza

Versenypályán a Lancer Evo X

Ugyan csak a jövő év második felében kap engedélyt a versenyzésre, már az októberi Japán-ralin látható lesz az új Mitsubishi Lancer Evolution X versenyváltozatának két példánya.
2007. október 9. kedd 12:32 - Hírextra
A Mitsubishi már javában fejleszti a most bemutatott új Lancer Evolution X alapjaira épített N-csoportos raliautót. A versenygép két előzetes példánya hamarosan a versenypályákon is bemutatkozik: az Evo X lesz ugyanis az október 26-28. közt sorra kerülő Japán-rali két előfutó autója. Ebben a szerepben az autók tetejére villogó és hangosbeszélő kerül, hogy a futam kezdete előtt felkészítsék a nézőket és ellenőrizzék a pályát, ám ezt leszámítva közel versenytempóban közlekednek vele.

 

Elődjéből még WRC autó is készült, a Lancer Evolution X egyelőre csak a szériaváltozathoz közeli, azaz N-csoportos kategóriában indul. Fejlesztése során a géposztálynak megfelelő minimális módosításokat végeztek a kocsin: bukócső kerül bele, kartervédő lemezt és sárfogó gumikat szerelnek fel rá, míg az utasteret kagylóüléssel, ötpontos övvel valamint a szükséges műszerekkel és kiegészítőkkel látják el. A 280 lóerős turbómotoron nem változtathatnak, de rövidebb váltót szerelnek be, valamint a fék és futómű alkatrészeit is megerősítik.



Az októberi premier ellenére a Lancer Evo X még sokára bukkanhat fel teljes harci díszben a rali-világbajnokságban. Az FIA ugyanis csak jövő nyáron homologizálja a versenyautót és alkatrészeit, ezért a legkorábban 2008 második felében, vagy 2009-ben bukkannak fel az új Lancerek az N-csoportban. A japán motorsport-szövetség azonban engedékenyebb, már idén utat ad a Mitsubishinek, ezért a szigetország bajnokságában jóval hamarabb futhatnak a kocsik. A Mitsubishi és Subaru harcában jelenleg az utóbbi áll győzelemre az N-csoportban, hiszen a japán Toshihiro Arai Imprezája 39 ponttal vezeti a bajnokságot öt futam után, míg a Mitsubishit kormányzó brit Mark Higgins 15 ponttal a második.

Forrás: A5.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását