2024. május 6. - Ivett, Frida

Túl erős lett az euró

Az eurót bevezetett tagországok nagy többsége úgy látja, hogy a páratlanul megerősödött euró most már veszélyezteti versenyképességüket. Az eurócsoport országai pénzügyminisztereinek luxemburgi ülésén közös álláspontot akarnak kialakítani, miként lehetne
2007. október 9. kedd 07:28 - Hírextra
A pénzügyminiszterek mindenekelőtt a japán, kínai és az amerikai valuta árfolyamát tartják aggasztóan alacsonynak, ami rontja a hozzájuk irányuló európai export lehetőségeit. Az EU arra készül, hogy a világ legnagyobb gazdaságú országainak, a G 7-ek pénzügyminiszteri találkozóján tegyenek lépéseket a többi között a dollár és a jen gyengülésének megállítására.

Miután múlt héten az euró a dollárral szemben ismét rekordot döntött (1,4283) Romano Prodi olasz kormányfő bírálta Washingtont, mert az úgymond csak a hazai érdekeit tartja szem előtt. A tagállamok egy része azt sem bánná, ha az Európai Központi Bank (EKB) is változtatna kamatpolitikáján, vagyis csökkentene az irányadó központi kamaton, mert abban az esetben már kevésbé lenne vonzó a közös valuta, és ezzel csökkentene értékéből - vagyis olcsóbbá válna az európai export.

Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter és egyben kormányfő, aki az eurócsoport elnöki tisztségét tölti be, egy markánsabb irányvonalat, pénzügypolitikát javasol az euró árfolyamának kialakításához.

A pénzügyminiszterek figyelmeztetik Montenegrót is, hogy az euró önkényes bevezetése kötelezettségekkel is jár, nevezetesen a fiatal balkán államnak is vállalnia kell az alacsony költségvetési hiányt és inflációt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását