2024. május 28. - Emil, Csanád

Javaslat az illetékmentességre

Az MSZP-frakció túl magasnak tartja az építési telkek illetékmentességével összefüggő hasznos alapterület mértékét, ezért annak megváltoztatását kezdeményezi az adótörvények módosításában. Erről Végh Tibor szocialista országgyűlési képviselő beszélt kedde
2007. október 9. kedd 19:09 - Hírextra

A telekspekulációt kívánja visszaszorítani az a javaslat, miszerint az illetékmenetességhez a hasznos alapterületnek a telek maximális beépíthetőségének felét el kell érnie - közölte Végh Tibor. Az egyes adótörvények módosításának vitáját kedden kezdte meg a Ház.

A szocialista képviselő kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg átlagosan 86 négyzetméter egy lakás hasznos alapterülete. Egy átlagos telek mérete 730 négyzetméter, amire ha valaki 110 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakást épít, illetéket kell fizetnie - mondta a politikus.

Az MSZP-frakció kezdeményezi, hogy az illetékmentességhez a telek maximális beépíthetőségének ne a felét, hanem 20-30 százalékát érje el a hasznos alapterület. A kormánypárti képviselő javasolta, hogy ne csak az adóhatóságnak legyen joga nyilvánosságra hozni azoknak az adósoknak a nevét, akiknek 180 napon túli adótartozásuk van, hanem az adózó is közzétehesse annak az adóhatóságnak a nevét, amely 180 napon túl tartozik a visszafizetéssel.

Mint elhangzott, az adótörvény-javaslatban szerepel, hogy a közbeszerzési eljárások során a fővállalkozó csak akkor fizethet az alvállalkozójának százezer forintnál nagyobb összeget, ha az alvállalkozó nem tartozik az adóhatóságnak. Ez a javaslat az "adóiskola 1-be" sem férne bele - fogalmazott Végh Tibor. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos módosító javaslatot e hét végéig dolgozzák ki.

A szocialista képviselő szerint az alvállalkozó és a fővállalkozó között polgári jogi kötelmi viszony van és nem biztos, hogy a fővállalkozótól elvárható az állam feladatainak átvétele. Mint mondta, ezt a kérdést nem az adótörvényekben, hanem a közbeszerzési törvényben kellene rendezni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását