2024. április 28. - Valéria

Könnygázkatyusák és lángoló barikádok: Budapesten ismét az erőszak az úr

Budapest belvárosában ismét zavargások robbantak ki, a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal oszlatja a mindig újraszerveződő tüntetői csoportokat. Orbán szerint a kormány a végzete felé halad, Budaházyt elfogták, Demszkyt megdobálták, Gyurcsányt k
2007. március 15. csütörtök 21:36 - Hírextra

22.59
Öt rendőrt és egy civilt láttak el csütörtök késő estig a mentők, tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A rendőrök közül egyet kellett kórházba szállítani. A civilt is az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vitték fejsérüléssel, igazán súlyos sérült azonban nincs. Az Astoriától az Erzsébet híd felé szorították ki a tüntetőket a rendőrök, miközben az autóforgalom folyamatos volt a Kossuth Lajos utcában - jelentette csütörtökön késő éjjel az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A főként fiatalokból álló 100-200 fős csoport nagy része a környező utcákba menekült, a Ferenciek terén kevesebb mint száz ember maradt. A rendőrök az akció után visszavonultak. Az MTI tudósítójának jelentése szerint a Károly körúton négy vízágyú áll. A Kiskörúton rendőrségi csapatszállító teherautók, buszok állnak.

22.29
Feloszlatták a rendőrök a Roosevelt téren összegyűlt mintegy félezer embert. A rendőrség visszavonult, de a Kossuth térre vezető utcákat rendőrsorfal zárja el. Az úttorlaszokat is megszüntették. A Dohány utcából, az Astoria és a Deák tér környékéről is kiszorították a rendbontókat, akik a környező utcákban szétszóródtak. Nyolc emberre került gyorsbilincs az V. kerületi Sas utcában. Az elfogottak többsége fiatal, az egyik előállított fejére csuklyát húztak a rendőrök. A rendőrök megmutatták azokat a fémgolyókat, amelyekkel – csúzlikat használva – a tüntetők lőtték őket.

22.24
"Ez egy újabb hazugság, Orbán Viktor semmiféle sms-t nem kapott Kóka Jánostól" – mondta a Hír TV-nek Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arra reagálva, hogy Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnökjelöltje sms-ben kérte Orbán Viktor, hogy szólítsa vissza az embereket az utcáról.

22.22
A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság hat tűzoltóraja vett részt a város különböző pontjain a tüntetők által gyújtott tüzek oltásában. Molnár Péter szóvivő elmondta, hogy az Oktogonon, az Andrássy úton, a Roosevelt téren, valamint az Erzsébet téren egyszerre kellett tüzet oltaniuk. Nyolc tűzoltóautóval vonultak ki. A rendőrökhöz hasonlóan a tűzoltókat is megdobálták.

22.08
Több tucat rendbontót állított elő a rendőrség – mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője csütörtökön késő este. A rendőrségi szóvivő az előállítások pontos számát nem tudta megmondani, arra hivatkozva, hogy folyamatosan visznek be rendbontókat több rendőrkapitányságra. Azt viszont közölte, hogy Budaházy mellett elfogtak egy olyan személyt is, akit ugyancsak az MTV-székház ostroma óta köröztek.


21.59
Az AFP francia hírügynökség tudósításában "néhány száz erőszakos szélsőjobboldali tüntető" szerepelt, "aki illegális demonstrációt tart" Budapesten.  A francia hírügynökség hozzátette, hogy a tüntetők "árpádsávos zászlókat lengettek, amelyek újabban a magyar szélsőjobb jelképe lettek". Az AP amerikai hírügynökség budapesti jelentésében "csaknem ezer szkinhed" szerepel az Andrássy úti zavargások részvevőiként. Az AP is beszámolt arról, hogy a részvevők árpádsávos zászlókat vittek, amelyek "évszázados történelmi lobogók, de most a nácibarát Nyilaskeresztes Pártot jelképezik, amely a második világháború végén kormányozta Magyarországot". A BBC brit közszolgálati rádió is szélsőjobboldaliaknak és nacionalistáknak minősítette a budapesti utcai zavargás részvevőit. A BBC megemlítette, hogy a szélsőjobboldali tömeggyűlésen részt vett David Irving brit történész is, akit a holokauszt tagadásáért Ausztriában börtönbe csuktak, és csak nemrég szabadult.

21.49
A Kempinsky szálloda mögötti utcában egy rendőri roham indult. Az oda menekült tüntetőket a rendőrök gumibottal kergették tovább: mindenkivel szemben, akik a felszólítás ellenére nem hagyták el a környéket, fenyítő intézkedéseket foganatosítottak.

 

21.44
A József Attila utca és a Nádor utca sarkán, illetve a Lánchídnál is barikádokat raktak a tüntetők, amiket fel is gyújtottak.

 

21.42
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében határozottan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek azt sugallták, hogy szándékosan a mai napra időzítették Budaházy György elfogását. A rendőrök a Nemzeti Nyomozó Iroda és Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályos elfogató parancsai alapján fogták el csütörtökön délután Budapesten Budaházyt - áll a rendőrség közleményében. Ebből az is kiderül, hogy a Deák téren szolgálatot tejesítő rendőrök felismerni vélték Budaházy Györgyöt, aki parókát és sötét napszemüveget viselt, ezért őt igazoltatták, majd elfogták. A rendőrség visszautasít minden olyan feltételezést, amely azt sugallja, hogy "az érintett személy" elfogása szándékos provokáció volt.

21.38
Az Astoria felé terelődött a harc és rengeteg rendőr indult meg a Bazilika felől. A felszólítás mindenhol hallható, még a tér másik feléről is. A megdöbbent turisták riadtan nézik az eseményeket a szállodákból.

 

21.31
Tolólapos teherautókkal eltolták a tüntetők által állított barikádokat a rendőrök az Andrássy úton - jelentette az MTI tudósítója csütörtökön este a helyszínről. A rendőrök elindultak az Deák tér irányába. Az Erzsébet térre szorult tüntető tömeg a Kossuth térre akar menni. Macskakövekkel dobálják a rendőröket, akik folyamatosan könnygázt és vízágyút vetnek be ellenük - jelentették a távirati iroda tudósítói. Időközben a rendőrség hivatalosan is cáfolta azokat a híreket, miszerint az Andrássy úton kifosztottak volna egy vadászüzletet. Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: az üzlet érintetlen.

 

21.29
Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje sms-t küldött Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, arra kérve őt: szólítsa vissza az embereket az utcáról - értesült az MTI a liberális elnökjelölthöz közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásból csütörtök este. "Kedves Viktor! Ezeket az embereket csak Te hívhatod vissza az utcáról. Kérlek, tedd ezt meg Budapest biztonsága és az emberek nyugalma érdekében! Üdvözlettel: Kóka János" - írta Kóka János a Fidesz elnökének.

 

21.27
Az Erzsébet téri Gödörnél is felgyújtottak a tüntetők különböző hulladékokat, kukákat, melyek hatalmas lánggal égnek.

 

21.23
A Sas utca és a Hercegprímás utca sarkán a zavargók kirángattak a kocsijából egy autóst és ütni-verni kezdték. Eközben társaik villanyoszlopokat is megpróbálnak kidönteni.

 

21.19
A kormány érdekét szolgálja az, ami jelenleg Budapesten történik, mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az ATV műsorában csütörtök este. "Ami most történik, az kizárólag a kormány érdekeit szolgálja, mert megint lehet mutatni képeket utcai rendzavarásról, megint lehet mutatni képeket tömegoszlatásról, vízágyúról, ahelyett, hogy arról beszélhetnénk: volt egy hatalmas rendezvény, ahol méltó módon megünnepelték március 15-ét, majd mindenki békésen hazatért" – fogalmazott az ellenzéki politikus.

21.16
Három nagyobb barikádot is épített a néhány száz tüntető az Operánál a környéken lévő építkezés álványzatából és telefonfülkékből. A rendőrök tolólappal felszerelt hókotrószerű járművel törték át mindhárom barikádot és a felborított telefonfülkéket - számolt be a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A rendőrök megindultak a tünetők felé a Deák tér irányában, folyamatosan könnygázt lőnek.


21.15
Négy rendőr sérült meg a csütörtök esti fővárosi zavargásokban. Őket a helyszínen látják el, egyelőre úgy tűnik, hogy csak kisebb sérüléseket szenvedtek a különböző tárgyaktól, melyekkel a tüntetők dobálták meg őket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

21.12

A Deák téren összegyűlt tömegre a rendőrség alacsonyan lövi a könnygázpatronokat. A csoport tagjai hangosan bíztatják egymást, hogy ne széledjenek szét és semmiképpen ne menjenek az Astoria irányába, inkább a Duna felé hátráljanak majd. A Deák tér és az Andrássy út sarkán összpontosul a tömeg, a rendőrök tőlük 200-300 méterre vannak. Az Erzsébet téren 15 kukából kordont gyűjtöttek és meggyújtották.

 

21.09
Legalább ezer tüntető áll az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében. Az utcán barikádok lángolnak, a rendőrök folyamatosan könnygázgránátokkal lövik a zavargókat.

20.58
Lezárták a rendőrök a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét. A Blaha Lujza térre senkit nem engednek a rendőrök, csak a villamosközlekedést engedik. A Deák térnél szintén lezárták a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér irányába tartó forgalmat.  Helyszíni tudósítónk a könnygázgránátok elől a Corvin áruház elé húzódott be, ahonnan jól látható, hogy a rendőrök nagy ívben lövik előre a könnygázgránátokat úgy, hogy a forgalom közé is esett már néhány. A Rákóczi útra most szivárognak át a tüntetők.

20.54
Úgy tűnik, egyelőre a New York palota előtt áll a legnagyobb füstfelhő. Tudósítónk felett is repkednek a könnygázgránátok. A Rákóczi úton még megy a forgalom. A rendőrség folyamatosan a Blaha Lujza tér felé szorít egyes csoportokat, akiket vízágyúval oszlatnak. A Hírextra munkatársának egy bámészkodó férfi kifejtette, hogy az egész helyzetről a rendőrség tehet, mivel "nem hagyják balhézni azokat, akik balhézni akarnak", de bővebben és főleg egyértelműbben nem fejtette ki, mire gondolt.

20.54
A Deák térre a Duna irányából 50 fős fiatal, sísapkába és zárt ruházatba beöltözött fiatalok csoportja érkezett és csatlakozott az Andrássy út végén 4-5 kukából barikádot építők maroknyi csapatához. 
Nagyjából 10-15 méterenként 4-5 kukából álló barikádokat készítettek és gyújtottak a tüntetők. A rendőrség mindeközben az Operától a Deák tér irányába lövi a könnygázgránátokat. Eddig 3-4-et lőttek a tömegre.

20.53
A rendőrség törvényesen, szakszerűen, de határozottan lép fel a gyülekezési törvény hatálya alá eső, ám nem bejelentett rendezvény résztvevőivel szemben - közölte Jármy Tibor, a BRFK szóvivője az MTI-vel. A szóvivő hozzátette: 19 órától gyülekezett a tömeg az Andrássy úton, a Terror Házánál. A gyülekezési törvény alá eső, ám nem bejelentett rendezvény kapcsán a szóvivő azt mondta: "a rendőrség ebben a pillanatban kezeli a helyzetet és az esetlegesen sorra kerülő intézkedések során törvényesen, szakszerűen ám határozottan fog eljárni". Jármy Tibor az MTI kérdésére elmondta, nincs tudomása arról, hogy a tüntetőkkel történt összecsapásokban megsérült volna rendőr. Közölte: további részletekkel a későbbiekben szolgál a rendőrség.