2024. május 3. - Tímea, Irma

AIDS-gyógyszergyár Afrikában

Hamarosan megkezdheti működését Afrika első AIDS-gyógyszergyára az ugandai fővárosban, Kampalában - olvasható a BBC News honlapján.
2007. október 9. kedd 23:11 - Hírextra

A gyár létrehozása mérföldkő az HIV/AIDS elleni harcban, mivel lehetővé teszi, hogy Uganda és más afrikai országok a külföldről behozott drága AIDS-gyógyszerek helyett jóval olcsóbban és nagyobb mennyiségben lássák el a rászorulókat az életmentő készítményekkel.

A gyár nemcsak AIDS, hanem malária elleni gyógyszereket is fog gyártani. Az ugandai egészségügyi miniszter bejelentése szerint már 2008 januárjától hozzáférhetővé válnak a helyileg gyártott készítmények.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) adatai szerint a rászoruló ugandaiaknak jelenleg csupán a 41 százaléka kapja meg a megfelelő AIDS-kezelést.

Ugandában az 1990-es években a HIV/AIDS-betegek aránya elérte a 30 százalékot, de példás küzdelemmel az ország egyszámjegyűvé zsugorította e csúcsot.

Ugandán kívül már más afrikai országok is saját AIDS-gyógyszergyárak létrehozásán fáradoznak, így Ghána, Tanzánia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Etiópia.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását