2024. április 24. - György

Indul a Nagy Fogyás

Október 9-én indul a tv2 új valóságshow-ja, a Nagy Fogyás. Két, hat-hat fogyni vágyó emberből álló csapat - élükön Béres Alexandrával és Schobert Norberttel - fog küzdeni egymással: kinek sikerül több kilótól megszabadulnia a műsor végéig. A győztes csapa
2007. október 9. kedd 22:57 - Mohai Szilvia
Ha sikerrel jár a műsor - és miért ne járna, külföldön már több szériában fogyasztották a szerencsés kiválasztottakat - tizenkét boldog ember megy majd haza a családjához, az utált kilók nélkül. De vajon milyen hatással lesz a versenyzőkre, hogy a tévében kell mutogatniuk magukat: azt a testet, amivel ők sem elégedettek, amit szeretnének megváltoztatni? Az elhízás már önmagában pszichés probléma: előzményei és következményei is lehetnek pszichológiai zavarok. És ha ezt még tetézzük azzal a stresszel, amit a több millió ember előtt való szereplés okozhat; felmerül a kérdés, hogy valóban egészségesebbé válnak-e a delikvensek a műsor előrehaladtával. Fizikailag biztos, hiszen a kóros elhízás káros. De lelkileg?



Gondoljunk bele: adott tizenkét ember, akik valószínűleg évek óta küzdenek túlsúlyukkal és az ebből következő társadalmi kirekesztettséggel: az utcán végigsétálva biztosan figyelmesek lettek már olyasmire, hogy embertársaik lenézik, megvetik őket alakjuk miatt, vagy a hátuk mögött nevetnek rajtuk. Kénytelenek azzal a gondolattal felkelni minden egyes reggel, hogy be vannak zárva egy olyan testbe, amelyet nem szeretnek. És ezek az emberek kerülnek be a televízióba, egy valóságshowba, ahol levegőt sem vehetnek anélkül, hogy ennek ne lenne tanúja a fél ország. Több millió néző fogja figyelni hétről hétre, ahogy küzdenek, és fog nevetni azon, ha nem sikerül; emlékezzünk csak vissza, mi lett a Való Világ vagy a Big Brother szereplőivel. Nekik még vezetéknevük sincs, mindenki VV vagy BB XY-ként ismeri őket. A média pedig gyakorta lejárat, hírbe hoz, kigúnyol. Hogy fogják ezt elviselni ezek az emberek, akik eleve „hátránnyal indulnak”? - itt az előbb említett, a túlsúly okozta pszichés problémákra gondolok.

A Nagy Fogyás
Béres Alexandra és Schobert Norbert október 9-től a tv2 valóságshow-jában küzd meg egymással a felesleges kilók ellen. A fogyiversenyben a két fitneszguru saját módszerével verseng majd, a cél, hogy hatfős csapatuk tizenkét hét alatt minél több kilótól szabaduljon meg.
Béres Alexandra: "A Súlykontrollal fogom fogyasztani az embereket, de úgy gondolom, ebben a műsorban nem én vagyok a főszereplő, hanem az emberek, akiket lefogyasztok. Szeretném, ha mint eszköz szerepelnék, és az ő személyiségük fogja eldönteni, milyen módszerrel dolgozunk, a Súlykontroll mentén. És az a célom, hogy végül nyerjen valamelyik versenyző!"
Schobert Norbert: "Semmi beleszólásunk nincs abba, hogy kikkel dolgozzunk együtt, vagyis úgymond készen kapjuk az emberanyagot. Egy biztos: attól lesz az egész izgalmas, hogy még nem tudtam magamat sem tesztelni olyan körülmények között, hogy milyen, ha kilencven napig megállás nélkül hat emberre koncentrálok."
Forrás: tv2.hu
Persze, aki nem bírja a média csínytevéseit, ne jelentkezzen egy ilyen műsorba. De mi a helyzet velük, akik valószínűleg végigpróbálták már a világ összes fogyókúrás módszerét; koplaltak, tornáztak, futottak, súlyokat emelgettek, gyógyszereket szedtek? És most itt van a „megváltás”, az utolsó lehetőség a boldogságra - már ha a karcsúság boldoggá tesz; ugyanis, a legtöbb valóban jó alakú férfi és nő sem elégedett önmagával -: a tévé. Itt majd foglalkoznak velük: nem adnak nekik nassolnivalót, kötelezik őket a testedzésre, folyamatosan mérik a súlyukat - nekik nem kell tenniük semmit. Azaz, a semmi túlzás; de az akaraterejüket nem mozgósítja ez a módszer. Nem saját erejükből, hanem utasításra fogynak majd. Tudjuk: az akarat hegyeket mozgat - no de mások akarata képes mozgatni a mi hegyeinket?

A felmerülő kérdések megválaszolásához segítségül hívtam Varga László Ferenc klinikai szakpszichológust, aki több mint tíz éve foglalkozik többek között a táplálkozási zavarokból eredő pszichés problémákkal.

Okozhat pszichológiai problémákat a televízióban való szereplés egy olyan embernek, aki nem elégedett a saját testével? Nem gátolhatja ez a műsor célját, a fogyást?

- Előfordulhat, hogy valaki nem elég megfontoltan kezd bele ilyesmibe. Nem mindenki tudja, hogy mit vállal ezzel. Ám aki exhibicionista, szívesen mutogatja magát nyilvánosság előtt annak ellenére, hogy túlsúlyos; és még élvezi is. De valóban okozhat a tévés szereplés, az új helyzet stresszt, ami akár gátolhatja is a fogyást; így nem tartom szerencsésnek a fogyókúrázásnak ezt a módját.

Milyen pszichés zavarokat okozhat az elhízás?

- Önértékelési zavarokat, elszigetelődést okozhat; beszűkülnek az ember lehetőségei. Azt viszont nehéz megmondani, hogy maga a műsor milyen pszichológiai problémákat eredményezhet a versenyzőknél. Lehet, hogy lesznek látványos eredmények a show alatt, de nem hiszem, hogy ezek tartósnak bizonyulnak majd. Úgy is megnyilvánulhat ez, hogy valaki jobban elkezd fogyni, hiszen ezek az emberek bele lesznek kényszerítve abba, hogy ne egyenek, egy nagyobb külső nyomás hatására fognak fogyni - már ha valóban fogynak majd. Azonban, az erejük ahhoz, hogy kontrollálják az étkezéseiket, nem fog erősödni. Ebben látom én a csapdát: jelentős és hosszú távú eredményt valószínűleg nem fognak elérni a műsorban; lehet, hogy míg tart a show, lefogynak, de ha megszűnik ez a külső kontroll, könnyen visszahízhatnak.

Mi vihet rá valakit, hogy a fogyókúrának ezt a módját válassza, hogy jelentkezik egy tévéműsorba?

- Nem feltétlenül csak a fogyásról van itt szó: van, akinek kielégülést jelent, hogy egyáltalán bekerül a tévébe, és egy fokozott figyelemben részesül, amiből eddig mondjuk hiánya volt. Az, hogy a média számára ők csak azért érdekesek, mert kövérek - tehát a súlyuk érdekes, és nem a személyük -, okozhat zavarokat a versenyzőknél, függetlenül attól, hogy a csapat fogyását a résztvevőket együtt vagy személyeként mérve állapítják meg. Ezt egy elég visszás dolognak tartom, hiszen az ütközik itt ki, hogy a média valójában nem segíti, hanem ebben az esetben gátolja az embereket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását