2024. május 2. - Zsigmond

Elfüstölt milliárdok

Szakértők becslése szerint évente akár 100 milliárd forintnál is többe kerül a dohányzás következtében kialakuló egyes kórok: a tüdőrák, a krónikus obstruktív légúti betegség (a COPD), a szívinfarktus, az agyvérzés, a végtag-amputációk kezelésének finansz
2007. október 8. hétfő 09:53 - Hírextra

Ebben a helyzetben dr. Mucsi János tüdőgyógyász úgy látja, az Országos Egészségpénztár (OEP) nem a költséghatékonyság szellemében, nem felelős gazdasági szereplőhöz méltóan jár el.
- A dohányzás évente 25 ezer ember halálát okozza. Bár minden második dohányos többször is megpróbál felhagyni szenvedélyével, ez - orvosi segítség nélkül - csak minden harmadik-negyedik dohányosnak sikerül. Az egészségügyi világszervezet, a WHO betegségnek nyilvánította a dohányzást, kóddal látta el, márpedig minden betegséget gyógyítani kell. Az OEP gyakorlata azonban mintha ezt nem tükrözné - véli a gyakorló tüdőgyógyász.

A dohányzás elleni küzdelem évének nyilvánította 2007-et a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, és „Együtt a dohányzás ellen!" mottóval széleskörű ismeretterjesztő kampányt indított.
- A kampány mellé azonban érdemes a szabályzórendszert is megváltoztatni, és nem szabad csak az európai uniós forrásoktól várni a megoldást. Megfelelő szabályozással, a bizonyítottan hatékony módszerek támogatásával a dohányosok százezreit lehetne - néhány év alatt - a halálosan káros függőségről leszoktatni - hangsúlyozta Mucsi doktor a legutóbbi népegészségügyi kampányrendezvényen.

A jelenlegi szabályozók szerint 500 pontot (mintegy 650 forintot) kap egy szakrendelés a leszokni vágyó dohányos első vizitje után. Ekkor a szolgáltató orvosnak fel kell vennie a páciens adatait, általános belgyógyászati jellegű és speciális dohányzási anamnézisét (a kórelőzményt), fizikális vizsgálatot kell végezni (vérnyomás-, testsúlymérés), nikotin dependencia (Fagerström) tesztet készíteni, meg kell beszélni a javasolt leszokási módszert, majd felírni a gyógyszert. (A páciens kétszer futhat neki a próbálkozásnak – tehát az első vizitet évente legfeljebb 2 alkalommal lehet elszámolni, a két megjelenés között minimum 6 hónapnak kell eltelnie.) Az első, alaposabb vizsgálatot követően 3 hónapon belül legfeljebb hatszor (évente maximum 10 alkalommal) számolható el az úgynevezett leszokási vizit, aminek értékét 200 pontban határozta meg az OEP. Az orvosi szolgáltatás ilyenkor kiterjed a leszokási időszak tapasztalatainak, a további terápiának a megbeszélésére. A dohányzási állapot egyetlen objektív vizsgálatát, a kilélegzett levegő szénmonoxid-szintjének meghatározását 80 pontra (alig 96 forintra) értékelte az OEP, vagyis a géppel lehetetlen annyi vizsgálatot elvégezni, hogy az ára megtérüljön. Sem az első, sem a leszokási vizit nem számolható el, ha más okból (például krónikus obstruktív tüdőbetegség miatti panaszokkal) már megvizsgálta a beteget az orvos. Ekkor a vizsgálati idő megnő, de a tevékenységre finanszírozás nem jár.

- A jelenlegi OEP-finanszírozás mértéke tehát nem elég ahhoz, hogy a tüdőgondozók kigazdálkodják belőle saját költségeiket - panaszolja dr. Mucsi.

Bár a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2005 végére elérte, hogy minden tüdőbeteg-gondozóban legyen legalább egy olyan szakorvos, aki elvégezte az akkreditált leszokást segítő tanfolyamot, egyedül Budakeszin, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működik olyan szakrendelés, amelynek az OEP finanszírozza a dohányzásról leszokást segítő tevékenységet. A leszokást segítő készítményeket viszont nem támogatja, így a leghatékonyabbnak tartott nikotinmentes tabletta havi költsége mintegy 23 ezer forint. A kezelést legalább 3, de inkább 6 hónapig célszerű folytatni, a leszokás tehát közel 140 ezer forinttal terheli a páciens pénztárcáját. Sok dohányos meg is fizetné, hiszen siker esetén költségei néhány hónap alatt megtérülnek. Azonban a szakképzett orvosokat a finanszírozás hiánya ellenérdekeltté teszi, mert tőlük meg azt várja el - a gyakran veszteséges - munkáltatójuk, hogy legalább a saját költségeiket megtermeljék. A leszokni vágyó dohányos így aztán hatékony gyógyszer és szakszerű segítség nélkül szenved a megvonási tünetektől, majd 30 esetből 29-szer visszaszokik a cigarettára. Az is előfordul, hogy nem vényköteles készítményekhez fordul, amelyek nem, vagy sokkal kevésbé hatékonyak, ám szabadon reklámozhatók, ráadásul miattuk nem kell sorban állni az orvosi rendelőben, és nem kell vizitdíjat fizetni – igaz, szakszerű segítséget sem kap a dohányos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását