2024. április 29. - Péter

Bronzérmes madárfigyelők

A hivatalos eredmények alapján a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak számában is második helyen végzett Magyarország az Európai Madármegfigyelő Napokon.
2007. október 8. hétfő 16:48 - Hírextra

A madármegfigyelő akciót Európában a BirdLife International, Magyarországon pedig tagszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezte meg a hétvégén. Az országok abban versenyeztek egymással, hogy hány helyszínen, hányan vettek részt a megfigyelésben, és mennyi madarat láttak.
A madármegfigyelő hétvége eredményeit vasárnap este hét órakor összesítette a Birdlife svájci partnere. A nemzetközi sajtóhír szerint Magyarország három ezüstéremmel büszkélkedhet.
A legtöbb helyszínen (207) Oroszországban figyelték meg a madarakat. Magyarország a 200 helyszínnel a második, Fehéroroszország pedig 126-tal a harmadik lett.

A legtöbben Spanyolországban szánták az idejüket madárlesre a hétvégén, összesen 22 ezren, Magyarországon 4858-an, míg Svájcban 3986-an.

A megfigyelt madarak számát illetően Svédország került az élre, 500 ezer madárral, Magyarországon 416 711, Svájcban 170 199 madarat láttak a résztvevők.

Az MME közleménye szerint a helyszínek számát illetően első helyezett is lehetett volna Magyarország, ha időben (vasárnap délután négy óráig) beküldik az adatokat a résztvevők, de sokan csak ennél később, volt aki hétfőn kereste fel az egyesületet az információkkal. Az utólag beérkezett adatok alapján Magyarországon 207 helyszínen, 5038 résztvevő figyelt meg 469 825 madarat, azonban ez már nem része a hivatalos eredménynek.

A leggyakrabban megfigyelt madár a seregély és a dankasirály volt, míg érdekességnek számított az apácalúd és a rózsás gödény. Törökországban első alkalommal láttak pehelyrécéket, amelyek főként Észak-Európában találhatók. Szlovéniában pedig felbukkant egy rétisas, amely Dél-Európában igazi ritkaságnak számít.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását