2024. április 24. - György

A vallás nem magánügy?

A vallás nem magánügy - jelentette ki az egyházak társadalmi fontosságát hangsúlyozva D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke vasárnap Budapesten a reformáció hónapjának ünnepélyes megnyitóján.
2007. október 8. hétfő 07:35 - Hírextra

A "Jézus Krisztus reménység Európa megújulására és egységére" mottót választó reformációs hónap nyitógáláján D. Szebik Imre arról beszélt, hogy a vallásnak meghatározó jelentősége van az emberek mindennapjaira, amelynek alátámasztására az édesanyák példáját hozta fel, akik meglátása szerint a teremtő Isten akaratát teljesítik be gyerekvállalásukkal.

Ezzel összefüggésben utalt a homoszexualitásra, mint amely véleménye szerint az élet elleni vétek kategóriába tartozik.

A reformáció üzenetét aktualizálva hangsúlyozta: minden kereszténynek feladata, hogy hitéről tanúskodjék, melyhez kapcsolódóan ifjabb Pliniust idézte: "Ami testnek a lélek, azt jelentik a keresztények a társadalomnak."

Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntő beszédében Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökre hivatkozva rámutatott, hogy az egyházak jogosultak az állami támogatásra annak okán, hogy közérdekű funkciókat látnak el.

Az európai társadalmak érdekeiben áll a kontinens és a reformáció hagyományainak ápolása, mert a kereszténység a polgári társadalmaknak is az alapja - állapította meg. Mindez annak ellenére igaz, hogy egyre több templom áll üresen, vagy alakították át kávéházzá, diszkóvá - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban térképen mutatta be, hogy Európában mely országok nagyon vallásosak, és melyekben szorultak az egyházak háttérbe. Érdekesség, hogy Magyarország régiójában található Európa legvallástalanabb állama, Csehország - tudatta.

A Humboldt-díjas fizikus szólt arról, hogy a teremtésről és a világ állapotáról a történelem során változott az emberiség felfogása, de a tudományos eredmények a vallás alapvető téziseit nem vonhatják kétségbe. Ezzel kapcsolatban Pasteur kijelentésére utalt, miszerint a felületes tudomány elválaszt Istentől, míg az alapos tudás elvezet hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását