2024. április 25. - Márk

A főügyészség előtt a kerítők ügye

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)vádemelési javaslattal a Vas Megyei Főügyészséghez továbbította öt, emberkereskedelemmel és kerítéssel gyanúsított férfi ügyét - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.
2007. október 8. hétfő 12:31 - Hírextra

Az ügy előzménye, hogy az NNI emberkereskedelem elleni osztálya és a zürichi városi rendőrség szexuális bűncselekmények elleni egysége közös akciójában még a múlt év júniusában többeket előállítottak kerítés és emberkereskedelem bűntett gyanúja miatt.

Az előállítottak között volt F. Zoltán szombathelyi, és N. György debreceni lakos, valamint további két svájci állampolgár.

A csoport a feltételezés szerint 2002. óta prostitúciós céllal szervezett nőket Magyarországról Svájcba. A nőket részben megtévesztéssel, hamis ürüggyel, például pincérnői állással, vagy magas prostitúciós jövedelem lehetőségével vették rá a külföldi munkára.

A nőket vonattal utaztatták Svájcba, ahol egy szállodai szobában prostitúciós szolgáltatásokat biztosítottak a vendégeknek, ám szinte teljes bevételüket le kellett adniuk. A nők csak 2-3 hét "munka" után térhettek haza.

A büntetőeljárás során a rendőrségnek 11 sértettet sikerült azonosítania, és kihallgatnia.
Pöltl József, az NNI emberkereskedelem elleni osztályvezetője korábban az MTI-nek azt mondta: 20 körüli volt az emberkereskedelem bűntette miatt vádemelési javaslattal zárult ügyek száma, ez 2006-ban 5-6-ra csökkent. Mint mondta, Magyarországon külön bűncselekményként kezelik a kerítés bűntettét, ezt más nyugat-európai országokban az emberkereskedelem részének tekintik.

A kerítések száma csak tavaly mintegy 400 volt. A két bűncselekmény között az alapvető különbség, hogy míg az emberkereskedelem a konkrét adás-vételre vonatkozik, a kerítést az követi el, aki "haszonszerzés céljából valakit közösülésre vagy fajtalanságra másnak megszerez".

Pöltl József hangsúlyozta: sokszor nehéz bizonyítani a kerítés bűntettét, mert ha valakit fiatalon prostitúcióra kényszerítenek és csak évek múlva kerül a hatóságok elé az esete, addigra már elképzelhető, hogy beletörődött a sorsába és önként vállalja a prostitúciót. Ekkor azonban már nem sérül az önrendelkezési joga, és nem merülhet fel a kerítés bűncselekménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását